Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Hrvatska prošla u četvrtfinale Mundijala, golman Livaković junak u penal seriji protiv Japanaca

Dominik Livaković, golman zagrebačkog Dinama, odbranio je tri od četiri penala koje su izveli japanski igrači.
Dominik Livaković
Reuters

Navijači fudbalske reprezentacije Hrvatske imaju novog ljubimca - golmana Dominika Livakovića.

Čuvar mreže zagrebačkog Dinama doneo je selekciji Zlatka Dalića drugi uzastopni plasman u četvrtfinale Mundijala u Kataru pošto je zaustavio čak tri od četiri šuta u penal seriji, kojom je odlučen meč osmine finala protiv Japana.

Dok je Livaković zaustavljao jedanaesterce Takume Minamina, Kaourua Mitome i japanskog kapitena Maje Jošide, savladao ga je samo Takuma Asano, bivši fudbaler beogradskog Partizana, a za Dalićev tim precizni su bili Nikola Vlašić, Marcelo Brozović i Mario Pašalić, za razliku od Marka Livaje, koji je pogodio stativu.

Japan je posle pobeda nad Nemačkom i Španijom bio blizu još jednog čuda na turniru u Kataru, jer je prvo poluvreme okončao vođstvom posle gola Daizena Maede, ali je Ivan Perišić, vezista „vatrenih", izjednačio u 55. minutu.

Hrvatskoj su penali još jednom doneli sreću - na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine na isti način eliminisali su Dansku i Rusiju, dok su selekciju Engleske pobedili posle produžetaka i plasirali se u finale.

Za sada su već dva četvrtfinalna para Mundijala u Kataru: Argentina će se sastati sa Holandijom, a pobednik evropskog klasika između Engleske i Francuske biće drugi polufinalista.

Hrvatska će se sastati sa pobednikom duela Brazila i Južne Koreje, koji će biti odigran kasnije u ponedeljak.

Španci vežbali penale, selektor Luis Enrike se „nada da su igrači uradili domaći zadatak"

Reprezentativci Španije su još pre godinu dana dobili su „domaći zadatak" da šutnu najmanje 1.000 jedanaesteraca na treningu, a selektor Luis Enrike nada se da su ga igrači uradili i da će se to isplatiti ukoliko se meč osmine finala Mundijala protiv Maroka bude odlučivao izvođenjem penala.

Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu Furija, kako je nadimak španske ekipe, eliminisana je od Italije baš na ovaj način i Enrike se nada se to neće ponoviti protiv afričke reprezentacije.

„Očekujem da su uradili domaći.

„Pre godinu dana na jednom od okupljanja reprezentacije rekao sam im da svaki od njih treba da šutne makar 1.000 penala", dodao je on.

Luis Enrike
Reuters

Mnoge reprezentacije vežbaju penale uoči eliminacionih utakmica, ali to nije ispravan pristup, smatra Španac.

„Ako čekate do meča da vežbate penale... (to neće biti dovoljno).

„To su trenuci maksimalnog pritiska, momenti kada se pokazuje pribranost i to da možete da šutnete tamo gde ste zamislili, ako ste vežbali hiljadu puta.

„Oni govore dosta o svakom igraču. To se trenira, može da se vežba to kako se nosite sa pritiskom. Sve manje odlučuje sreća, a golmani imaju veći uticaj na ishod", objasnio je Enrike.

„Molite se za Pelea"

Molitva za Pelea
Reuters
Obožavaoci su se okupljali ispred bolnice kako bi se pomolili za njegovo zdravlje i pružili mu podršku

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, legendarni Brazilac Pele, proveo je nekoliko dana u bolnici, a brazilski mediji izvestili su da dobija palijativnu negu.

Sezar Sampajo, pomoćni trener u stručnom štabu brazilske selekcije na Mundijalu u Kataru, pozvao je sve ljude širom sveta da požele uspešan oporavak Peleu.

„Bez obzira na vašu veroispovest, molimo vas sve da se pomolite.

„On je čovek koji je uticao na mene kao sportistu, ali i u ljudskom smislu", rekao je Sampajo.

„Bilo mi je teško da razgovaram sa njim zbog onoga što on predstavlja", dodao je.

Peleu su u septembru 2021. godine uklonili tumor sa debelog creva, a u utorak su iz bolnice Izraelita Albert Ajnštajn u Sao Paolu saopštili da je došao na „rutinsku mesečnu kontrolu".


Click here to see the BBC interactive

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Boris

    06.12.2022 07:34
    Čestitke i bolesna mržnja
    U ocenama prethodnog komentara se vidi stanje nacije.
    Sve čestitke za dosadašnju igru i uspeh.
  • Mimi

    05.12.2022 23:22
    Cestitke
    Čestitke komsijama i srecno dalje.
  • Bb

    05.12.2022 19:29
    Bb
    Sve cestitke za Hrvate i Japan! Pametna igra Hrvata!!! Oni su za nas u Fudbalu vele sila!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC