Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Fudbalski heroji Maroka - telefonski poziv kralja i momak rođen u Madridu koji je presudio Španiji

Istorijska pobeda Maroka dobila je kraljevski pečat - kralj Muhamed Šesti pozvao je selektora da mu čestita nakon špto je Hakimi osigurao pobedu protiv Španije, a Maroko postao prvi arapski tim koji se domogao četvrfinala nekog svetskog prvenstva.
Ašraf Hakimi i majka, Maroko
Getty Images
„Moja majka je čistila kuće, a otac je bio ulični prodavac", izjavio je Ašraf Hakimi - na slici sa majkom slavi veliku pobedu nad Španijom

U jednom od najkreativnijih i najnapetijih scenarija koje fudbal može da podari uvek iskrsne i glavni igrač, a celom Maroku je bila potrebna zvezda koja će zadati poslednji udarac Španiji, čineći ih prvim arapskim timom koji je došao do četvrtfinala nekog svetskog prvenstva.

Posle 120 minuta fudbala na oštrici noža i dva pogođena penala, sav pritisak je pao je na Ašrafa Hakimija, bivšeg desnog beka Real Madrida rođenog u Španiji, koji bi možda bio kandidat za selekciju zemlje u kojoj je rođen da su stvari ispale drugačije.

Ali 24-godišnjak se odlučio za zemlju porekla i na mladim plećima je nosio težinu očekivanja cele nacije, znajući da će gol dovesti njegovu reprezentaciju do prvog četvrtfinala Svetskog prvenstva u istoriji.

Hakimi je u ranijim intervjuima govorio o teškom životu njegove porodice koja se mučila za svaki dinar.

„Moja majka je čistila kuće, a otac je bio ulični prodavac.

„Sada se ja svakog dana borim za njih, jer su se oni žrtvovali za mene", izjavio je Hakimi 2018. godine.

Hakimi je oženjen španskom glumicom Hibom Abuk.

Imaju dva sina, koji su rođeni 2020. i 2022. godine.

Hakimi
Getty Images
Hakimi je pogodio penal koji je Maroku doneo pobedu nad Španijom

Odbrambeni fudbaler je prišao lopti, namestio je i nonšalantno, šmekerski i hrabro šutirao po sredini gola, izazivajući scene ogromnog veselja, pre nego što je sa majkom koja je bila na tribinama stadiona uKataru emotivno proslavio pobedu u penal seriji.

Maroko je postao tek četvrti afrički tim - i prva arapska nacija - koja je stigla do osmine finala posle Kameruna 1990., Senegala 2002. i Gane 2010.

Nijedna od ovih reprezentacija nije otišla dalje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?