Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Mesijeva simultanka i Martinezove parade u penal seriji odveli Argentinu u polufinale sa Hrvatskom

Argentina vodila 2:0, Holandija u finišu stigla do izjednačenja. U penal seriji se istakao argentinski golman Martinez.
Argentinci proslavljaju gol
PA Media

Meč za infarkt i prolaz Argentine u polufinale Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru gde će se za plasman u finale boriti protiv Hrvatske, koja je ranije danas izbacila velikog favorita Brazil, posle penala.

Mesi je, kao i u dosadašnjem toku Mundijala, vukao selekciju Argentine ka, činilo se, sigurnoj i ubedljivoj pobedi nad Holandijom i polufinalu turnira u Kataru, pošto je sjajnom asistencijom i golom sa bele tačke doneo Gaučosima dva gola prednosti.

Međutim, u igru je u 78. minutu ušao rezervni napadač Holandije Vut Veghorst i potpuno promenio sliku na terenu.

Igrač turskog Bešiktaša je uputio jedina dva udarca u okvir gola Argentine na meču i oba su završila u mreži - prvi u 83. minutu, a drugi u 10. minutu nadoknade, nekoliko sekundi pre nego što je sudija Mateu Lahoz svirao kraj regularnog dela.

Iako su bili daleko bolji tim, Argentinci su morali u produžetke, a potom i u penal seriju, ali su kroz nju ipak uspeli da se domognu polufinala Svetskog prvenstva, zahvaljujući golmanu Emilijanu Martinezu, koji je odbranio dva jedanaesterca Holanđanima.

Veliko slavlja južnoameričkih navijača na stadionu Lusail počelo je pošto je Lautaro Martinez, napadač milanskog Intera, pogodio odlučujući penal.

U polufinalu će igrati protiv Hrvatske, u utorak, 13. decembra od 20 sati.

Izveštajk utakmice Hrvatska - Brazil pročitajte ovde.

Mesi nastavlja pohod na „zlatnu boginju", jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri, a gol sa bele tačke bio je njegov 10. mundijalski pogodak, čime se izjednačio sa legendarnim Gabrijelom Batistutom kao najbolji strelac Argentine na svetskim prvenstvima.

Mnogi smatraju da mu je ovo poslednja prilika da osvoji najvredniji trofej u reprezentativnom fudbalu, kao i da bi se titulom prvaka sveta sa Argentinom ustoličio na nezvaničnom prestolu koji pripada najboljem fudbaleru svih vremena.

Na tom putu stoji Hrvatska, koja je ranije danas, takođe posle boljeg izvođenja penala, eliminisala favorizovane Brazilce i drugi put uzastopno došla do polufinala Mundijala.

Mesijev ples i povratak Holandije u režiji Veghorsta (2:2)

„Mesi skuva ručak, postavi sto, jede, iznese dezert i raskloni", ovako je Omar de Fonseka, bivši argentinski fudbaler, opisao kako izgleda uloga Lionela Mesija u igri selekcije Argentine na Svetskom prvenstvu.

Ovaj opis gotovo savršeno opisuje i način na koji je jedan od najboljih fudbalera svih vremena pogurao Gaučose, kako nazivaju argentinsku reprezentaciju.

Mesi je, kao i u dosadašnjem toku prvenstva, držao sve konce argentinske igre u sopstvenim rukama, a potez utakmice i jedan od najboljih na turniru izveo je upravo on, kada je u 35. minutu pored tri defanzivca Holandije uspeo da bez gledanja proturi pas Nahuelu Molini, koji je doneo prednost Argentincima.

U 73. minutu, kada je Lionel Mesi postigao gol iz penala, većini navijača dve stvari delovale su izvesno - pobeda tima Lionela Skalonija i zvanje najboljeg igrača utakmice za asa Pari Sen Žermena.

Međutim, selektor Holandije Luj van Gal je igru ubacio dva visoka igrača, a jedn od njih, Vut Veghorst, režirao je dramu.

holandija
Reuters/Paul Childs

Veghorst je najpre u 83. minutu smanjio zaostatak njegove ekipe iz gotovo prve ozbiljnije šanse koju je Holandija stvorila, a onda je i u 10. minutu nadoknade posle lukave kombinacije iz slobodnog udarca.

Ogroman broj Argentinaca na stadionu, koji su do tog trenutka bez prestanka pevali, zanemeo je.

Sve je ponovo došlo „na nulu" i meč je ušao u produžetke.

Argentina je bila opasnija i više je napadala, vezista Enco Fernandez pogodio je i stativu u drugom produžetku, ali se na kraju penalima odlučivao pobednik.


Penali: Holandija - Argentina 3:4

Martinez
Reuters
Martinez brani penal Van Dajku
  • 0:0 Van Dajk promašaj/odbrana Martineza
  • 0:1 Mesi pogađa
  • 0:1 Berghujs promašaj/odbrana Martineza
  • 0:2 Paredes pogađa
  • 1:2 Kopmajners pogađa
  • 1:3 Montijel pogađa
  • 2:3 Veghorst pogađa
  • 2:3 Fernandez promašaj
  • 3:3 Luk de Jong pogađa
  • 3:4 Martinez pogađa

Pogledajte fotografije:

Mesi
Mohamed Messara/EPA-EFE/REX/Shutterstock
argentina
Reuters/MOLLY DARLINGTON
Tetovaža jednog argentinskog fudbalera - crtani lik Olaf
argentina
Reuters/AGUSTIN MARCARIAN
Ceo Buenos Ajres je gledao utakmicu
argentina
Reuters/MOLLY DARLINGTON
Mesi i Maradona
argentina
Reuters/MOLLY DARLINGTON
Kreativni argentinski navijači
argentina
Reuters/BERNADETT SZABO
Holandija
Reuters/BERNADETT SZABO
Holandija
Reuters/BERNADETT SZABO
argentina
Reuters/MOLLY DARLINGTON

Portugalski selektor: „Vreme je da ostavite Ronalda na miru"

Nakon što je Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera sveta, počeo meč osmine finala protiv Švajcarske na klupi, počele su da kruže glasine o njegovoj navodnoj želji da napusti reprezentaciju.

Međutim, selektor Fernando Santoš negirao je te navode i poručio da je „krajnje vreme da Ronalda ostave na miru zbog poštovanja prema svemu što je učinio za portugalski fudbal".

„Ni u jednom trenutku mi nije rekao da hoće da napusti tim.

„Krajnje je vreme da okončamo priču o ovome i da stanemo na put kontroverzama", kazao je Santos na konferenciji za medije.

Ronaldo i Santoš
PA Media

Santoš je potvrdio da je razgovarao sa doskorašnjim napadačem Mančester Junajteda zbog odluke da ga ostavi na klupi.

„Pričali smo posle ručka na dan utakmice i pozvao sam ga u kancelariju.

„Iz očiglednih razloga nije bio baš srećan pošto je uvek bio starter. Rekao mi je: 'Da li stvarno misliš da je to dobra ideja?'

„Ali, imali smo normalan razgovor tokom kojeg sam mu objasnio moje razloge i naravno da je prihvatio. Imali smo iskrenu i normalnu diskusiju", tvrdi Santoš.


Click here to see the BBC interactive

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Aleksej

    10.12.2022 06:45
    Xexe
    Bravo komsije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC