Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022: Tajna borba selektora Holadije Luja van Gala sa rakom

Luj van Gal je jedan od najodlikovanijih menadžera u fudbalu, ali njegov najveći izazov nalazi se van terena otkako mu je dijagnostikovan rak pre skoro dve godine.
Louis van Gaal and his Netherlands players
BBC Sport
Luj van Gal je vodio Holandiju u tri navrata

Luj van Gal je jedan od najodlikovanijih menadžera u fudbalu, ali njegov najveći izazov nalazi se van terena otkako mu je dijagnostikovan rak pre skoro dve godine.

Selektor Holandije otkrio je u aprilu da ima agresivan oblik raka prostate, koji je skrivao od svojih igrača u nastojanju da zadrži njihovu usredsređenost pre Svetskog prvenstva.

Van Gal je 1994. izgubio prvu ženu, Fernandu, koju je ova opaka bolest odnela kada je imala 39 godina, a imajući u vidu sa čim se ovaj 71-godišnjak suočio u pripremama za holandsko učešće u Kataru, gde je njegova ekipa stigla do četvrt finala i duela sa Argentinom, biće to značajan trenutak.

'Nisam želeo da kažem mojim igračima'

Louis van Gaal
Getty Images
Luj van Gal završio je kvalifikacije Holandije u invalidskim kolicima

Mnogima poznat kao „gvozdena lala", Van Gal ima snažan mentalitet i čvrst stil rukovođenja.

On je sin prodavca, vaspitan kao katolik i nekada je radio kao nastavnik fizičkog.

Osvojio je 20 velikih trofeja kao menadžer, radeći u klubovima kao što su Barselona, Bajern Minhen i Mančester junajted, a bio je i tri puta zadužen za reprezentaciju Holandije.

Sa 71, on je treći najstariji menadžer na Svetskom prvenstvu, lider je i očinska figura holandskih igrača u Kataru.

Međutim, donedavno je od njih čuvao značajnu tajnu.

Kada je u aprilu u holandskoj TV emisiji Humberto otkrio da ima agresivan oblik raka prostate, rekao je da je tajnu podelio samo bliskim prijateljima i rođacima.

„U bolnici sam dobio poseban tretman. Dozvoljeno mi je da uđem na zadnja vrata i odmah prebačen u drugu sobu", dodao je on.

„Nisam želeo da to kažem svojim igračima jer je to moglo da utiče na njihov učinak.

„Morao sam noću da idem u bolnicu, a da igrači ne saznaju dok misle da sam zdrav, ali... nisam.

'Imamo mnogo poštovanja za njega'

Louis van Gaal and Wout Weghorst
Getty Images
Holandija je pobedila u tri i remizirala u jednom od četiri dosadašnja meča u Kataru

Van Galu je dijagnostikovan rak prostate u decembru 2020.

Imao je 25 sesija terapije zračenjem dok je pratio kvalifikacionu igru Holandije za Svetsko prvenstvo.

Njegova odluka da otkrije vest u aprilu došla je manje od godinu dana pošto je prekinuo penziju kako bi vodio Holanđane u Katar uprkos tome što je svojoj supruzi Tras rekao da se neće vratiti fudbalu.

Tokom njihove pobede od 2:0 nad Norveškom, u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo u Roterdamu 21. novembra 2021, Van Gal je bio u invalidskim kolicima.

„Naravno da nam je u mislima. Nismo znali od prvog trenutka. On je učinio sve što je mogao da to sakrije od nas", rekao je holandski defanzivac Dejli Blind za BBC Sport.

„Čak je i noću išao u bolnicu, da ne bi pokazao timu kroz šta prolazi.

„Imamo toliko poštovanja prema tome kako se trenutno nosi sa ovom bolešću. Ali on je oštar kao i obično. On je Luj van Gal i nikada se neće promeniti. Ono što vidite, to ćete i dobiti."

'Želimo da igramo za našeg trenera'

Van Gal je popularna ličnost u Kataru.

Neki novinari su tražili da se fotografišu i rukovali se sa njim posle njegove prve konferencije za medije, a jedan mladi novinar ga je kasnije i zagrlio.

I njegovi igrači ga vole.

Izveštaji iz holandskog tabora sugerišu da je Van Gal i dalje snažan lider, ali njegove zdravstvene borbe znače da pokazuje više empatije i pažljivije sluša igrače kada s njim razgovaraju o privatnim pitanjima.

„On je sjajna osoba i veoma smo srećni što je sa nama. On uvek zna kako da [inspiriše] igrače," rekao je Blind.

„To nam je u mislima, ali ne treba nam dodatna motivacija. Želimo da pobedimo u svakoj utakmici, želimo da igramo za našeg trenera i želimo da idemo što dalje možemo."

Van Galova ekipa ostala je neporažena u Kataru prvo u grupi A, a onda i posle pobede u osmini finala protiv Sjedinjenih Američkih Država sa 3:1.

Ali bilo je kritika na račun nastupa, a neki su Van Galovu taktiku nazvali „previše negativnom" i „dosadnom".

Van Gal je rekao da je to „pobednički fudbal", a njegova ekipa je savršeno odgovorila izvanrednim golom Memfisa Depaja u pobedi nad Amerikom, kome je prethodila akcija sa 20 dodavanja.

I bivši menadžer Arsenala Arsen Venger, koji je sada direktor Fifinog tela za globalni fudbalski razvoj, rekao je da Van Gal „nije negativan trener".

„Holandski fudbal je oduvek bio napadački, ali su brojke bile nešto manje. Ne bih do sada sudio o potencijalu holandskog tima", dodao je on.

„[Van Gal] ima ogromno iskustvo. Pre nego što se vratio, Holandija se mučila - tako da ima on nešto posebno. Veoma poštujem to."

Ronald Kuman će preuzeti Holandiju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024, gde će se susresti sa aktuelnim svetskim šampionom Francuskom.

Ali pre toga, Van Gal se nada da će uspeti.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC