Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Potcenjena francuska legenda - Antoan Grizman

Pre tri meseca, Francuz Antoan Grizman je grejao klupu usled farse u vezi sa ugovorom, dok je sada gotovo nezaustavljiv na njegovom drugom sjajnom Svetskom prvenstvu.
Antoine Griezmann
Reuters
Antoan Grizman je sa 42 gola u dresu Francuske na trećem mestu najboljih golgetera reprezentacije svih vremena

Pre tri meseca Antoan Grizman je bio na klupi usled farse oko ugovora, dok je sada gotovo nezaustavljiv na njegovom drugom sjajnom Svetskom prvenstvu, ali ovoga puta na novoj poziciji.

U centru pažnje bili su golovi Kilijana Mbapea i Olivijea Žirua za Francusku, ali pre subotnjeg četvrtfinalnog susreta, engleski menadžer Garet Sautgejt izjavio je da je Grizman „fenomenalni igrač".

I igrač Atletiko Madrida, u novoj ulozi kao vezni igrač u timu Didijea Dešana, dokazao je da je Sautgejt u pravu asistirajući Aurelijanu Čuameniju i Žiruu u pobedi „galskih petlova" od 2:1.

Grizman, koji sada ima 31 godinu, proglašen je za trećeg najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu 2018 - a da li bi ovog puta mogao da ode još dalje?

On i Francuska su na samo dve pobede - počevši od polufinala u sredu protiv autsajdera Maroka - od toga da postanu prvi tim, još od Brazila 1962. koji je osvojio odbranio mundijalsku titulu.

Šta je novo?

Grizman je karijeru proveo na krilu, u napadu ili odmah iza napadača noseći broj 10.

Ali pošto su prvi izabranici Pol Pogba i Ngolo Kante povređeni, Grizman je morao da igra po sredini u veznom redu u Kataru - i to je se pokazalo kao ogroman uspeh.

„Tražim različite stvari od njega", rekao je selektor Dešan, i sam vezni fudbaler i osvajača Svetskog prvenstva 1998.

„Sa njegove strane nema žrtvovanja, jer je toliko velikodušan da uživa i kada dodirne loptu i kada doda.

„Sigurno će postići manje golova, ali voli da uđe u duel i oduzme loptu. Levom nogom je u stanju da izvede lepe stvari i prilično dobro izvodi prekide.

„Ima sve za dublju igru: viziju, brzinu, dodir, energiju, inteligenciju."

Grizman je bio asistent kod tri gola - čime je izbio na vrh ovog šampionata uz Portugalca Bruna Fernandesa, Hari Kejn iz reprezentacije Engleske i argentinskog asa Lionela Mesija.

Stvorio je i 17 šansi, među njima i šest velikih.

Uputio je i 41 dodavanje u kazneni prostor, podrazumevajući i kornere, što je zajednički mundijalski maksimum, a šest puta je povratio posed u poslednjoj trećini terena, što je drugi rezultat na ovom Svetskom prvenstvu.

Na turniru u Rusiji 2018. Grizman je po broju asistencija bio na prvom mestu, ali je bio 11. po stvorenim šansama.

Na sedmom mestu se našao i prema broju lopti u šesnaestercu dok je delio 19. mesto za osvajanje poseda u poslednjoj trećini terena.

Bivši napadač Barselone i Real Sosijedada rekao je prošle nedelje: „Prilično sam slobodan u ovoj novoj ulozi. Moram da budem veza između odbrane i napadača.

„Imam tri igrača ispred sebe [Mbapea, Žirua i Usmana Dembelea], tako da imam više opcija - pa mi je lakše.

„Dugujem mu [Dešanu] sve u reprezentaciji. Sve dajem za Francusku - za dres, ali i za njega.

„I pokušavam da učinim sve što mogu da mi veruje. Svaki potez, svaka utakmica je kao da mu šaljem 'hvala'. Želim da bude ponosan na mene."

Grizman, igrač torinskog Juventusa Adrijen Rabio i Čuameni iz Real Madrida bili su tri veznjaka na svim utakmicama Francuske osim protiv Tunisa, koji je za njljih bio bez značaja jer su već obezbedili plasman u nokaut fazu.

Grizman jedini nije postigao gol.

U stvari, imao je samo šest šuteva, u poređenju sa 22 pre četiri godine.

„Nova uloga Antoana Grizmana kao broja osam, koji patrolira po sredini terena kako bi vodio igru, bio je odličan potez Dešana.

„Bio je izvanredan, stvorio je više šansi nego bilo ko drugi na ovom Svetskom prvenstvu do sada, dok je u proseku oduzimao pet lopti po utakmici", kaže francuski fudbalski novinar Žilijen Loren.

Grizmanov treći Mundijal

Postoji jak argument da su Grizmanovi rezultati na međunarodnom nivou potcenjeni.

Njegovi nastupi u Rusiji 2018. bili su toliko dobri da, uprkos tome što je Mbappe ukrao šou (zvuči poznato?), Grizman je osvojio bronzanu loptu, zvanični trofej za trećeg najboljeg igrača turnira.

Ako ponovi uspeh i završi među prva tri u trci za Zlatnu loptu, pridružiće se argentinskoj legendi Dijegu Maradoni i Brazilcu Ronaldu kao jedinim igračima koji su to uspeli dva puta (trofej je uveden 1982.).

Grizman je, tada u napadačkoj ulozi, takođe osvojio Srebrnu kopačku 2018. sa četiri gola, iza kapitena Engleske Harija Kejna.

I nije briljirao samo na mundijalima.

Na Evropskom prvenstvu 2016. osvojio je Zlatnu kopačku sa šest golova - dvostruko više nego bilo ko drugi - i proglašen je za igrača turnira.

Njegov značaj za Francusku pokazuje činjenica da je igrao u poslednje 72 utakmice reprezentacije, u nizu koji datira od prijateljske utakmice protiv Engleske u junu 2017, kada sa klupe nije ušao u igru.

Prethodni rekord držao je Patrik Vijera sa 44 uzastopna meča.

Od debija u dresu Francuske 2014. godine, Grizman je postigao 42 gola - ispred njega su samo Žirua i Tijeri Anri - i zabeležio 28 asistencija na 115 utakmica, što je nacionalni rekord.

A njegov turnirski rekord je 11 golova i sedam asistencija u 28 utakmica.

Antoine Griezmann
Getty Images
Dve sezone Antoana Grizmana u Barseloni koštale su ih oko 100 miliona evra na ime transfera (dolazak za 120 a odlazak za 20 miliona evra)

Sasvim čudna klupska karijera

Grizman je celu karijeru proveo igrajući u španskom prvenstvu - za Real Sosijedad, Atletiko Madrid i Barselonu, gde je postigao 170 ligaških golova u 474 utakmice.

Međutim, on ima nesrećnu evidenciju da nikada nije osvojio špansku Primeru, uprkos tome što je igrao za Atletiko i Barsu od 2014. godine.

Barselona je četiri puta osvojila titulu, a Atletiko jednom u tom periodu, ali Grizman je svaki put bio u drugom klubu.

Dva puta je dolazio u Atletiko tokom leta neposredno pošto su osvojili titulu -2014. došavši iz Real Sosijedada i 2021. sa pozajmice iz Barselone.

Grizman je postigao 35 golova u 102 utakmice u dve sezone na Kampu Nou pošto je prešao iz Atletika za oko 125 miliona evra - šesti najveći transfera do sada - ali to nije išlo, pa se ponovo vratio u Atletiko na pozajmici kada je Barsa smanjivala troškove.

Na početku ove sezone snašla ga je bizarna situacijom u vezi sa ugovorom prema kome je mogao da se pojavi na utakmici kao zamena i igra na manje od 30 minuta u osam od prvih 11 utakmica Atletika.

To je zato što Atletiko nije želeo da aktivira klauzulu kojom bi španski tim morao da ga plati 40 miliona evra ako igra više od 45 minuta na više od 50 odsto njihovih mečeva.

U oktobru su dogovorili novi ugovor i navodno ga ponovo potpisali na trajnoj osnovi za polovinu te naknade.

Grizman je postigao samo šest golova za Atletiko u prvom delu sezone, a kada se vrati biće zanimljivo videti da li je Dijego Simeone pasti u iskušenje i pustiti ga zaigra u ovoj novoj ulozi.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC