Francuska i incidenti: Poginuo dečak u neredima posle plasmana 'trikolora' u finale Mundijala

Automobil ogrnut francuskom zastavom udario je četrnaestogodišnjaka u Monpeljeu, gradu na jugu zemlje.
French supporters light flares as they celebrate their team's victory over England in the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match in Montpellier on 10 December 2022
AFP
Dečak je pregažen dok su navijači Francuske slavili u centru Monpeljea

U francuskom gradu Monpeljeu na jugu zemlje, stradao je četrnaestogodišnji dečak, ubrzo posle pobede reprezentacije Francuske nad Marokom u polufinalu Svetskog prvenstva.

Vlasti su saopštile da ga je udario automobil, a da je zatim preminuo u bolnici.

Na slikama sa društvenih mreža vidi se automobil ogrnut francuskom trobojkom i opkoljen ljudima koji su potom zgrabili zastavu.

Vozač se uspaničio i ubrzao ka dvojici tinejdžera.

Zatim je okrenuo automobil i pojurio, udarivši četrnaestogodišnjaka kome je tom prilikom stalo srce.

„Ogromna je tuga što se jedan sportski događaj završio potpunom tragedijom", rekla je lokalna poslanica Natali Uziol, koja je izrazila saučešće dečakovoj porodici.

Prefekt u južnom francuskom departmanu Ero, najviši lokalni predstavnik države, rekao je da je automobil kasnije pronađen ostavljen nedaleko od mesta nesreće, a policija traga za vozačem.


Gradonačelnik Mikael Delafos je izjavio da su svi zgroženi i šokirani „ovom strašnom tragedijom" i poželeo je da počinioci „ovog kukavnog čina" budu izvedeni pred lice pravde.

Lokalni odbornik Patrik Vinjal rekao je da vozač mora biti uhvaćen i strogo kažnjen.

Incident se dogodio na severozapadnu Monpeljea, u distriktu La Pailjad, oko pola sata posle poslednjeg zvižduka na utakmici u Kataru, na kojoj je Francuska slavila protiv Maroka pobedom od 2:0.

Tenzije između pristalica Francuske i Maroka nakratko su se prelile u centar grada gde su paljene baklje, a policija je odgovorila suzavcem.

U Francuskoj živi velika marokanska zajednica od oko 1,5 miliona ljudi.

Slavlje u gradovima širom Francuske uglavnom je mirno proteklo, iako je policija upotrebila suzavac kako bi zaustavila nemire mladih ekstremnih desničara u centru Liona.

Deset hiljada policajaca bilo je raspoređeno širom zemlje, a prijavljeno je 167 hapšenja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC