Asteroid 2023 BU: Kameno nebesko telo će proleteti pored Zemlje, bliže od nekih satelita

Asteroid veliki skoro kao autobus preleteće preko južnog dela Latinske Amerike.
asteroid i zemlja grafika
BBC

Definitivno ne treba da paničite, ali veliki asteroid će proći pored Zemlje u narednim satima.

Kameno nebesko telo veličine autobusa, poznato kao 2023 BU, preleće preko južnog dela Latinske Amerike večeras nešto posle jedan čas posle ponoći.

Očekuje se da će biti najbliže Zemlji na 3.600 kilometara udaljenosti, što se smatra vrlo tesnim približavanjem.

To ilustruje činjenicu da još postoje asteroidi značajne veličine koji vrebaju u blizini Zemlje i koji tek treba da budu otkriveni.

Ovaj asteroid je tek prošlog vikenda otkrio astronom amater Genadij Borisov, koji radi u mestu Naučni na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Dodatna zapažanja su precizirala ono što znamo o veličini asteroida BU 2023 kao i, što je najvažnije, o njegovoj orbiti.

Na osnovu toga, astronomi mogu da budu vrlo sigurni da će on promašiti Zemlju, iako će ući u luk u kom se nalaze svetski telekomunikacioni sateliti, 36.000 kilometara iznad nas.

Šanse da asteroid pogodi neki satelit su veoma, veoma male.

Procenjeno je da će dostići najnižu nadmorsku visinu u 01:27 sati u petak ujutru.

Čak i da se asteroid 2023 BU kreće kursom ka direktnom sudaru, teško bi napravio mnogo štete.

Sa procenjenom veličinom od 3,5 do 8,5 metara u prečniku, ovaj svemirski kamen bi se verovatno raspao negde visoko u atmosferi.

Ali bi to ipak proizvelo spektakularnu vatrenu loptu.


Pogledajte i ovaj video o letelici koju je NASA poslala na asteroid:


Poređenja radi, čuveni meteor Čeljabinsk koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad juga Rusije 2013. godine, bio je objekat prečnika blizu 20 metara.

Proizveo je udarni talas koji je razbio prozore na zemlji.

Naučnici iz američke svemirske agencije NASA kažu da će se orbita asteroida BU 2023 oko Sunca izmeniti usled susreta sa Zemljom.

Gravitacija naše planete će ga povući i promeniti njegovu putanju kroz svemir.

„Pre nego što je naišao na Zemlju, orbita asteroida oko Sunca bila je grubo cirkularna, približno Zemljinoj orbiti, i trebalo mu je 359 dana da završi kretanje oko Sunca", navodi NASA u saopštenju.

„Nakon bliskog susreta sa Zemljom, orbita asteroida će se malo izdužiti, pomerajući ga na otprilike pola puta između Zemljine i Marsove orbite u njegovoj najudaljenijoj tački od Sunca. Asteroid će tada orbitirati na svakih 425 dana."

Naučnici trenutno ulažu velike napore da pronađu mnogo veće asteroide koji bi zaista mogli da naprave veliku štetu ukoliko bi udarili u Zemlju.

šanse da zemlju udari asteroid grafika
BBC

Ona prava čudovišta u svemiru, poput 12 kilometara široke stene koja je izbrisala dinosauruse sa planete, verovatno su sva otkrivena i nisu razlog za brigu.

Ali ako tražimo veće objekte koji su, recimo, 150 metara u prečniku, tu imamo rupe u inventaru.

Statistike pokazuju da je možda samo oko 40 odsto ovih asteroida primećeno i analizirano da bi se odredio nivo pretnje koji bi mogli da predstavljaju.

Takvi objekti bi izazvali devastaciju u razmerama uništenja celog grada ako bi udarili u Zemlju.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC