Kultura, Balkan: Sveti Stefan, partizansko groblje u Mostaru i vodenice na Bistrici deo su ugrožene baštine, navodi Evropa Nostra

Od 11 lokaliteta koji su se našli na užoj listi najugroženijeg kulturnog nasleđa u Evropi, četiri su na Balkanu, objavila je nevladina organizacija Evropa Nostra.

Ostrvo Sveti Stefan sa parkom Miločer, Paštrovska gora u Crnoj Gori, vodenice na Bistrici u Srbiji, kao i mostarsko Partizansko spomen groblje u Bosni i Hercegovini našli su se u ovogodišnjem užem izboru nevladine organizacije Evropa Nostra za izbor „Sedam najugroženijih" lokaliteta kulturnog nasleđa.

„Već činjenicom da su svi ovi lokaliteti uvršteni na užu listu, Evropa Nostra šalje jasan signal da su oni vredni za čitavu Evropu i da su, iz raznih razloga, ozbiljno ugroženi.

„Kao i da treba mobilisati građane, stručnjake i donosioce odluka da se pokrene odgovarajuća akcija i obezbede sredstva za spasavanje ovih lokaliteta i za njihovu kvalitetnu i sveobuhvatnu zaštitu za sadašnja i buduća pokolenja", kaže Sneška Kvadvlih-Mihailović, generalna sekretarka Evropa Nostre.

Program Evropa Nostre u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke i uz podršku programa Evropske unije Kreativna Evropa ove godine obeležava deset godina postojanja.

I postigli su značajne rezultate, dodaje Kvadvlih-Mihailović u izjavi za BBC na srpskom.

Navodi primere rudarskog pejzaža u Transilvaniji u Rumuniji koji je očuvan, umesto da multinacionalna kompanije tamo otvori rudnik zlata, kao i izuzetnog mosta u Diepu u Francuskoj koji je zakonom zaštićen i sačuvan iako je planirano da bude srušen kako bi se na tom mestu izgradio novi most.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC