Rusija i Ukrajina: Moskva priprema državni udar, kaže proevropska predsednica Moldavije

Strani saboteri koje podržava Moskva mogli bi navodno da iskoriste masovne proteste da svrgnu proevropsku vladu Moldavije.
President Maia Sandu, Moldova, 13 Feb 23
EPA
President Sandu is trying to steer Moldova through a very turbulent period

Predsednica Moldavije optužila je Moskvu da planira državni udar kako bi zbacila njenu proevropsku vladu i da je u toj operaciji planirano da u zemlju uđu i državljani Rusije, Belorusije, Crne Gore i Srbije.

Maja Sandu je za novog premijera imenovala Dorina Rečena, koji se zalaže za članstvo Moldavije u Evropskoj Uniji (EU).

„Zavera" se sastoji od organizovanja „protesta takozvane opozicije" koji bi doveli do „svrgavanja ustavnog poretka", rekla je predsednica Sandu.

Zbog rata u susednoj Ukrajini Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, našla se pod velikim pritiskom.

Predsednike Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je prošle nedelje da su obaveštajne službe otkrile ruski plan da unište Moldaviju.

Moldavija, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, u leto 2022. postala je kandidat za članstvo u EU.

Ova zemlja od 2,6 miliona stanovnika pokušava da se izbori sa talasom izbeglica iz Ukrajine i napetostima u Pridnjestrovlju, proruskom regionu gde se nalazi oko 1.500 ruskih vojnika.

Moldavija koja je bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zavisna je od ruskog gasa.

Kada je ruska vojska počela sa napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moldavija se suočila sa restrikcijama struje.

Predsednica Sandu je optužila Rusiju da planira da angažuje „sabotore sa vojničkim iskustvom koji bi u civilnoj odeći započeli nasilne proteste, napade na državne institucije i uzeli taoce".

Ona je pozvala parlament Moldavije da usvoji zakone kako bi obaveštajnoj i bezbednosnoj službi (SIS) i tužiocima dali „neophodne mehanizme za efikasniju borbu protiv pretnji po nacionalnu bezbednost".

„Moskva planira da nasiljem uništi našu zemlju", dodala je ona na konferenciji za novinare.

Socijalistički i komunistički opozicioni blok u Moldaviji ima jake veze za Moskvom.

Prethodni predsednik Igor Dodon, koji je bio na vlasti od 2016. do 2020, blisko je sarađivao sa Rusijom.

Međutim, od raspada Sovjetskog Saveza 1991, Moldavija je razvila saradnju sa Rumunijom, članicom EU.

Najavljujući u petak ostavku, bivša premijerka Natalija Gavrilita rekla je da, kada je njena vlada izabrana 2021, niko nije očekivao da će morati da upravlja „tolikim kriznim situacijama izazvanim ruskom agresijom u Ukrajini".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Čudno!

    14.02.2023 13:19
    Pre nedelju dana na demokratskim izborima u Moldaviji ubedljivo odnele pobedu antievropske partije, i dolazi do regularnog demokratske promene vlasti. I sad se to naziva državni udar ? Baš čudno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC