Portugal, fudbal i Liga šampiona: Zavirite u Benfikinu fabriku fudbalskih talenata vredniju od milijardu evra

Prošle godine, fudbalska opservatorija CIES proglasila je Benfikinu omladinsku školu najprofitabilnijom na svetu, generisavši preko 379 miliona evra (336 miliona funti) od 2015.
Joao Felix and Ruben Dias celebrate a goal
Getty Images
Žoao Feliks (levo) i Rubes Dijas (desno)

Poslednji trofej koji je Benfika osvojila bila je titula portugalskog prvenstva 2019. i po visokim standardima, koje su sami postavili, protekli period moguće je okarakterisati kao sušni.

Ipak, po Pedru Mil-Homensu, osećaj je kao da vitrine 'pucaju'.

Kao direktor omladinske škole Benfike, Mil-Homens nije odgovoran za pobede nad rivalima Portom ili Sportingom ili plasmanom u Ligi šampiona.

Njegova primarna briga je da osigura klupsku proizvodnju najboljih mladih fudbalera u Portugalu.

Ove sezone, ekipa Benfike u ima tri igrača koja su prošla kroz sve kategorije omladinske škole.

Najbolji strelac Gonzalo Ramos, momak koji je u dresu Portugala postigao het-trik protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu prošle godine; portugalski štoper Antonio Silva i vezista Florentino.

Trio daje doprinosi Benfikinom novom pohodu ka ligaškoj tituli i na putu su da ostvare dobar plasman u Ligi šampiona.

Lisabonski klub se plasirao u četvrtfinale elitnog evropskog takmičenja posle pobede od 7:1 u dvomeču sa belgijskim Brižom.

„Svi volimo da osvajamo trofeje, ali naši pravi trofeji, oni važni, jesu kada vidimo našeg Florentina, Antonija Silvu i našeg Gonzala Ramosa u prvom timu," kaže Mil-Homens.

„Ne samo ulazak u prvi tim, već kvalitet i kapacitet da ostanu na visokom nivou dugo vremena.

„Pokazuju da su pripremljeni i da imaju kvalitet, mentalitet i performanse da igraju na tom nivou.

„Kada se sve to vidi na terenu mogu da se opustim na sofi i kažem da smo ispunili našu misiju."

Benfikina omladinska škola ima još jedan cilj, koji Mil-Homens ne krije: da proizvede igrače koje bi skupo mogla da proda i tako finansira dovođenje iskusnijih igrača u klub.

Prošle godine, fudbalska opservatorija CIES proglasila je Benfikinu omladinsku školu najprofitabilnijom na svetu, generisavši više od 379 miliona evra od 2015.

Real Madrid našao se na drugom mestu sa 330 miliona evra, a Monako na trećem sa 285 miliona evra.

Posle samo jedne pune sezone u prvom timu, Benfika je 2019. prodala Žoaa Feliksa ekipi Atletiko Madrida za rekordnih 130 miliona evra.

Godinu dana kasnije inkasirali su skoro 74 miliona evra od transfera Rubena Diaša u Mančester Siti nakon što je u Benfiku došao kao trinaestogodišnjak.

Diaš se u Sitiju pridružio još trojici bivših ispisnika Benfike - golmanu Edersonu, Bernardu Silvi i Žoau Kanselu, koji je od januara na pozajmici u Bajern Minhenu.

Igrači ponikli u klubu samo su jedan od aspekata Benfikine operacije bogaćenja, koja im je donela 1,2 milijardi evra tokom prethodne decenije.

Velika skautska mreža takođe doprinosi 'iskopavanju' talentovanih igrača pre ostalih.

Enco Fernandez koji je u januaru prešao u Čelsi za rekord Premijer lige od 106 miliona funti (120 miliona evra), potpisan je za svega 15 miliona funti (17 miliona evra) iz River Plejta samo godinu dana ranije.

Tu je naravno i Darvin Nunjez, fudbaler koji je u Benfiku stigao 2020. za 21 milion funti (oko 24 miliona evra), a potom je 2022. prodat Liverpulu za 85 miliona funti (više od 96 miliona evra).

'Moramo biti aktivni koliko god je to moguće'

Jedan od ključnih faktora za uspeh Benfikine akademije je uključivanje mladih fudbalera u klupsku kulturu što je ranije moguće.

Prošle sezone 70 odsto igrača koji su potpisali za akademiju bili su uzrasta od šest do 12 godina.

Kako bi dodatno pojačali rad sa omladinskim kategorijama, Benfika je otvorila četiri nove akademije širom Portugala 2008, kako bi potencijalni mladi igrači mogli da postanu deo kluba bez da prolaze kroz selidbu u Lisabon i odvajaju se od porodice.

To znači da se Benfika takmiči sa drugim vodećim klubovima poput Brage ili Porta za najbolje talente na severu Portugala.

Ramos i Silva su došli iz centara van glavnog grada.

„U širem centru Lisabona imamo dva miliona ljudi i to nije dovoljnu u pogledu uzorka, tako da se trudimo da budemo što je moguće više aktivni širom države," objašnjava Mil-Homens.

„Duži rad sa njima daje nam priliku da im prenesemo kulturu i vrednosti kluba."

Rezervisti u tajkmičarskim mečevima kao 'ogromna prednost'

Kada je reč o proizvodnji najboljih mladih fudbalera, Benfika i ostali vodeći timovi u Portugalu imaju jedno oružje koje engleski premijerligaši nemaju: priliku da „kale" mlade igrače u okviru rezervnog tima koji se takmiči u drugoj ligi.

I dok klubovi iz Premijer lige svoje rezervne fudbalere moraju da šalju na pozajmice kako bi osetili takmičarski fudbal, Benfika omladince školuje igrama u drugoj ligi sa B timom, dok treniraju sa prvim timom.

Čest je slučaj da neki fudbaleri igraju za u19 tim u omladinskoj, B tim u drugoj ligi i prvi tim, takmičeći se za trofeje - sve u istoj sezoni

„To je ogromna prednost," kaže Mil-Homens.

„Trudimo se da nivo treninga prilagodimo potencijalu igrača koje imamo na raspolaganju, inače bi to bilo gubljenje vremena za njih.

„Igračima prija nadmetanje, treniranje u okruženju koje im nudi više nego da su bili zadržani u njihovoj starosnoj grupi."

'Mentalitet pravi razliku'

Benfika daje igračima mogućnost da uspeju, ali samo oni odabrani ostaju u prvom timu ili odlaze u neku od najboljih evropskih liga.

Od dolaska Mila-Homensa u klub, dva igrača su se posebno istakla - Diaš i Žoao Feliks.

Ipak, sigurno neće proći previše vremena pre nego što Ramos i Silva budu ispratili Žoaa Feliksa i Diaša put nekog od elitnih evropskih klubova za vrtoglave iznose.

Mil-Homens bi voleo da vidi neke od igrača duže od jedne sezone u klubu, poput Feliksa, ali nema iluzija da će igrači koji su prošli kroz akademiju i u njoj stasali veći deo karijere provesti negde drugde.

„Savršeni uslovi bili bi da igrače zadržimo u prvom timu kako bismo izvukli maksimum od njih tokom određenog broja sezona, a potom i povratimo investiciju," kaže on.

„U ovoj industriji nekada nema pravila, postoje prilike i klubovi koji dođu i plate cenu koju moraju da plate kako bi doveli igrača.

„Voleli bismo da ih zadržimo duže, ali isto tako moramo da razumemo da to nekada jednostavno nije moguće."


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC