Rusija i Ukrajina: Marija Lvova-Belova - ko je ruska političarka koju traži Međunarodni krivični sud

Međunarodni krivični sud je naveo tridesetosmogodišnju političarku zajedno sa Vladimirom Putinom na nalogu za hapšenje za „nezakonitu deportaciju“ ukrajinskih maloletnika.
Maria Lvova-Belova
Presidential Commissioner for Children's Rights
Marija Lvova-Belova imenovana je za komesarku za prava deteta u Rusiji 2021.

Nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) za ruskog predsednika Vladimira Putina pokazao je odlučnost Haga da krivično goni Moskvu za ratne zločine, u ovom konkretnom slučaju, za „nezakonitu deportaciju" ukrajinske dece u Rusiju.

Zajedno sa Putinom, izdat je i nalog za njegovu komesarku za prava deteta, političarku do sada malo poznata izvan Rusije, Mariju Lvova-Belovu.

Ko je ona i koja je njena uloga u prebacivanju dece, koje se, kako navodi MKS, sprovodi od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine?

Ukrajinska deca „evakuisana" u Rusiju

Dete izbeglica iz Ukrajine
Reuters
„Uzimajući našu decu, Rusija krade našu budućnost", rekao je ukrajinski generalni tužilac

Zvaničnici iz Kijeva tvrde da u Rusiji ima skoro 20.000 ukrajinske dece bez roditelja, mnogih od njih - odvedenih protiv njihove volje.

U brojnim slučajevima, prema tvrdnjama ukrajinske vlade, postoje porodice koje očajnički žele da budu ponovo sa svojom decom.

Oko 300 dece već je vraćeno u Ukrajinu poslednjih meseci.

Ukrajina i njeni saveznici ističu da je prebacivanje maloletnika sa okupiranih teritorija u drugu zemlju ravno genocidu, sa ciljem uništenja ukrajinske nacije, budući da deca tamo dobijaju rusko državljanstvo.

Ovo krši Ženevsku konvenciju iz 1949. godine, čiji je cilj zaštita civila u ratnim zonama.

„Odvevši našu decu, Rusija nam krade budućnosti", izjavio je ukrajinski državni tužilac Andrej Kostin.

Oko 380 dece su pod starateljstvo preuzele ruske porodice - to znači da ona nisu formalno usvojena, ali da bi njihovo vraćanje i dalje moglo biti komplikovano.

MSK tvrdi da postoji osnovana sumnja da je komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova lično odgovorna za deportacije i nezakonita prebacivanja, „počinivši ih direktno ili uz pomoć drugih".

Rusija ne poriče da je mnogo ukrajinske dece završilo u Rusiji od početka „specijalne vojne operacije" - zvaničnog ruskog izraza za rat u Ukrajini.

Ali je ona saopštila manje brojke od Ukrajine - u oktobru 2022. godine navela je oko 2.500 dece.

BBC je od kancelarije Lvove-Belove zatražio najnovije brojke, ali još čeka odgovor.

Ruske vlasti i komesarka za prava deteta kažu da su deca koja su završila u Rusiji siročad i da su evakuisana iz bezbednosnih razloga, a ne da su odvedena silom.

Marija Lvova-Belova, čiji je posao da vodi rusku državnu politiku prema deci, postala je javno lice ovih prebacivanja i branila ih je kao pokušaj da se spasu ukrajinska deca iz oblasti aktivnih borbi i da se „integrišu" u Rusiju.

U objavama na društvenim mrežama i javnim obraćanjima tvrdila je da su ukrajinska deca prebačena u Rusiju u njihovom najboljem interesu i istakla je da su deca srećna u Rusiji i da mnoga od njih ni ne žele da se vrate.

Bivša državna senatorka, sveštenikova supruga, majka, usvojiteljka i starateljka

Predsednik Rusije Vladimir Putin sreo se sa Lvov-Belovom u Moskvi 9. marta 2022.
Getty Images
Predsednik Rusije Vladimir Putin sreo se sa Lvov-Belovom u Moskvi 9. marta 2022.

Prošlog leta je Marija Lvova-Belova uzela pod starateljstvo jedno ukrajinsko dete iz južnog ukrajinskog grada Marijupolj.

Grad su zauzele ruske trupe posle višemesečnih žestokih borbi.

Tinejdžer Filip Golovnija je, prema tvrdnjama ruskih vlasti, siroče.

Lvova-Belova često objavljuje fotografije na svojim nalozima na društvenim mrežama i kaže da je znala da je on „njen" čim ga je prvi put videla ubrzo nakon što je doveden u Moskovsku oblast sa grupom druge ukrajinske dece.

Filip nije jedino dete Lvove-Belove - ona je trenutno majka desetoro dece.

Petoro su njena biološka deca, a još petoro je ili usvojeno ili pod njenim starateljstvom.

Neka od njih su već odrasla.

Broj dece pod njenom starateljstvom je varirao tokom godina i navodi se da ih je u jednom trenutku bilo 18.


Pogledajte i ovaj video:


Poreklom iz Penze, grada 750 kilometara jugoistočno od Moskve, tridesetosmogodišnja Marija Lvova-Belova postala je ruska komesarka za prava deteta u oktobru 2021. godine.

Pre toga je bila državna senatorka u gornjem domu ruskog parlamenta.

Aktivna je u ruskoj vladajućoj stranci Ujedinjena Rusija.

Udata je za pravoslavnog sveštenika i često se fotografiše na verskim obredima sa maramom na glavi.

Prvi put je počela da se bavi socijalnim radom u vezi sa decom i mladima početkom 2000-tih, kad je osnovala lokalnu organizaciju pod imenom „Lujeva četvrt".

To je navodno referenca na američkog džezera Luja Armstronga, kog je rodila majka kao tinejdžerka i koji je odrastao u siromaštvu.

Vodila je nekoliko sličnih projekata pre nego što je prešla u politiku.

Odbacivanje optužbi

Russian President Vladimir Putin meets with Maria Lvova-Belova, Russian children's rights commissioner, at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on February 16, 2023
Getty Images
Predsednik Putin u razgovoru sa Lvov-Belovom 16. februara 2023.

Marija Lvova-Belova se našla na udaru međunarodnih sankcija još od ranih faza ruske invazije na Ukrajinu zbog glasne podrške predsedniku Putinu.

Pošto je MKS 17. marta izdao nalog za njeno hapšenje, odbacila je sve optužbe.

„Ne znamo na koje slučajeve MKS misli. Argumenti su apstraktni: nema imena, prezimena, adresa, stoga ne možemo da proverimo te informacije."

„Ako su deca razdvojena, daćemo sve od sebe da ih ponovo spojimo sa njihovim roditeljima."

Na društvenim mrežama je govorila o „toplim rečima podrške i solidarnosti" koje je primila od „kolega, roditelja i pratilaca iz svakog kutka zemlje".

„Nemamo šta da krijemo, istina je na našoj strani", napisala je Marija Lvova-Belova, dodavši: „Rusija ne priznaje MKS i njegove odluke su za nas beznačajne."

Istovremeno, advokatica Natalija Sekretareva, koja radi za grupu za zaštitu ljudskih prava Memorijal ističe da je Rusija potpisnica Ženevske konvencije, „stoga odbacivanje optužbi MKS-a ne drži vodu".


Pogledajte i ovaj video:


Predsednik Putin je prošlog leta potpisao ukaz kojim se pojednostavljuje proces dodeljivanja ruskog državljanstva ukrajinskim maloletnicima.

Medijske izveštaje i snimke na društvenim mrežama ukrajinske dece kako dobijaju ruska dokumenta podelili su razne ruski zvaničnici, uključujući Mariju Lvovu-Belovu.

Stručnjaci unutar Rusije sa kojima je BBC razgovarao kažu da se izdavanje ruskih pasoša Ukrajincima odvija u „masovnim razmerama".

Ukrajina je opisala izdavanje ruskih pasoša ukrajinskoj deci kao „legalizovanu otmicu".

Specijalna komisija UN-a upozorila je u izveštaju da dodeljivanje ukrajinske dece ruskim porodicama i davanje toj deci ruskog državljanstva može da ima ozbiljne posledice po očuvanje identiteta te dece.

Marija Lvova-Belova je u mnogim navratima isticala da je ukrajinskoj deci potrebno rusko državljanstvo iz praktičnih razloga - da bi mogla da imaju pristup zdravstvu i da bi dobijala drugu vrstu pomoći.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC