Belorusija: Lukašenkov nedolazak na državni skup podstakao glasine da je beloruski lider bolestan

Spekulacije o zdravstvenom stanju Aleksandra Lukašenka su se rasplamsale pošto se nije pojavio na važnom skupu za državni praznik.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se nije pojavio na važnoj proslavi državnog praznika, što je još podgrejalo spekulacije o njegovom pogoršanom zdravstvenom stanju.

Političar autokrata koji ima 68 godina obično održi govor na godišnjoj proslavi Državnog praznika zastave, simbola i himne, ali je u nedelju premijer Belorusije pročitao njegovu poruku.

 

Aleksandar Lukašenko deluje umorno tokom prošlonedeljne parade za Dan pobede u Moskvi, a desna ruka mu je u zavoju. 9. maj 2023
Reuters
Aleksandar Lukašenko deluje umorno tokom prošlonedeljne parade za Dan pobede u Moskvi, a desna ruka mu je u zavoju.

 

Prošle nedelje je Lukašenko napustio Moskvu odmah posle parade za Dan pobede, i nije prisustvovao ručku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Lukašenko je tada delovao umorno, a desna ruka mu je bila u zavojima.

Poslednji put je viđen u javnosti kako polaže cveće u Minsku tokom proslave Dana pobede u Belorusiji 9. maja, samo nekoliko sati po povratku iz Rusije.

Na opozicionom kanalu na društvenoj mreži Telegram objavljeno je da je Lukašenko boravio u predsedničkom zdravstvenom centru u predgrađu Minska u subotu uveče, ali ta informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Iz predsedničkog kabineta do sada nije bilo komentara ni saopštenja na ovu temu.

Na Zapadu često opisivan kao poslednji diktator u Evropi, Lukašenko vlada Belorusijom od 1994. godine, gušeći svaki oblik pobune.

Proglašen je za pobednika predsedničkih izbora 2020. godine - koje je opozicija opisala kao prevaru.

Posle izbora su uhapšene hiljade ljudi i mnogi su preživeli surova batinanja policije za razbijanje demonstracija i agenata tajne bezbednosne službe KGB tokom masovnih antirežimskih protesta koji su potresli zemlju.

I pored protesta, Lukašenko je uspeo da ostane na vlasti ,uz podršku Rusije.

Prošle godine je pružio podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, nudeći Belorusiju za poligon odakle bi ruske trupe prelazile u ovu zemlju i dozvolivši ruskim vojnim avionima da u napade kreću sa teritorije ove države.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.