Rusija i Ukrajina: Putin zadao veliku diplomatsku glavobolju Južnoj Africi

Ruska invazija na Ukrajinu zakomplikovala je diplomatski položaj Južne Afrike koja pokušava da balansira i žonglira između Zapada i Istoka.
Vladimir Putin u Južnoj Africi 2018.
Getty Images

Prethodnih nekoliko meseci donelo je velike neprijatnosti južnoafričkoj diplomatiji.

Zemlja koja bi volela da je doživljavaju kao mudrog i stabilnog ambasadora mirovnog sporazuma u Ukrajini i zagovornika nesvrstanog, multipolarnog sveta, zatekla se usred niza veoma javnih međunarodnih nesuglasica koje su njenu vladu predstavile kao zbunjenu i neodlučnu, a njenu valutu dovele do pada u nove dubine.

Problem su srdačni odnosi Južne Afrike sa Rusijom i sve jača percepcija Zapada da je zemlja odlučila da podrži Moskvu u ratu protiv Ukrajine i možda joj čak pošalje oružje.

Ali da li je ta percepcija tačna?

I šta bi ona mogla da znači za reputaciju Južne Afrike i njenu sve krhkiju privredu?

„To je prava noćna mora", priznao je jedan viši južnoafrički zvaničnik.

On je govorio nezvanično u Kejptaunu ove nedelje, na obodima sastanka ministara spoljnih poslova grupe BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Zapadne diplomate privatno su izrazile duboko nezadovoljstvo stavom Južne Afrike prema Rusiji i njenim klimavim pokušajima da opravda samoproklamovanu „nepristrasnost" prema invaziji Kremlja na Ukrajinu.

„Srce ove vlade je uz Ruse. Tu nema nikakve sumnje. Oni veruju da svet klizi iz ruku Zapada, da su Rusi jači i da će pobediti, i da ulažu u stratešku budućnost, novi svetski poredak", kaže Irina Filatova, ruska akademkinja iz Kejptauna.

Vadimir Putin (levo) i Siril Ramafoza (desno) uslikani 2019. godine
AFP
Južnoafrički predsednik (desno) odbio je da osudi invaziju ruskog lidera na Ukrajinu

Ali drugi ovde tvrde da je Zapad sve pogrešno razumeo, da loše tumači Južnu Afriku i da je napravio mnogo diplomatske buke ni oko čega.

„Niko ozbiljan u južnoafričkoj vladi ne želi da se udalji od SAD, Velike Britanije i EU. Svi znaju da su to izuzetno važni trgovinski partneri.

„To je samo haos koji vlada u vezi sa tempiranjem i percepcijom, ne i u pogledu suštine", tvrdi politički analitičar Filani Mtembu.

Šta je, onda, pošlo po zlu?

Prvobitna reakcija Južne Afrike na rusku invaziju bila je da pozove Moskvu da „smesta" povuče snage.

Ubrzo posle toga je promenila pravac, odbila da osudi Kremlj u Ujedinjenim nacijama i usvojila politiku neutralnosti prema sukobu.

Ali njen neutralni stav od tada je podrio niz dela i izjava koji su naljutili ukrajinske saveznike.

Južna Afrika je ugostila rusku mornaricu u vojnoj vežbi na prvu godišnjicu invazije.

Srdačno je dočekala niz viših zvaničnika Kremlja, a kasnije poslala čak i šefa generalštaba u Moskvu na putovanje provere „borbene gotovosti".

A ovdašnji viši zvaničnici često ponavljaju uobičajenu priču Kremlja o tome kako SAD vode „posrednički" rat i kako Ukrajina koju je naoružao Zapad sada predstavlja pretnju po Rusiju.

Brod u luci
BBC
Pokrenuta je istraga o okolnostima pristajanja ruskog broda Lejdi R u Južnu Afriku u decembru prošle godine

Nezadovoljstvo zapadne diplomatije konačno je izbilo na videlo i u javnosti na skorašnjoj konferenciji za štampu američkog ambasadora Rubena Brigetija.

On je optužio Južnu Afriku za „naoružavanje Rusije" slanjem „oružja i municije" ruskim brodom koji je u decembru prošle godine pristao u strogo čuvanu mornaričku luku blizu Kejptauna.

„Mi smo uvereni da je oružje utovareno na taj brod. Spreman sam da se opkladim u vlastiti život oko tačnosti te tvrdnje", izjavio je ambasador Brigeti, koji je zatim pomenuo mogućnost da Amerika na to odgovori trgovinskim ograničenjima.

Ambasadorovi komentari izazvali su bes u brojnim krugovima u Južnoj Africi, gde su mnogi požurili da prepoznaju iskazivanje kolonijalnog mentaliteta.

„To je bilo apsolutno neprimereno. Zar moramo da se povinujemo svemu što kažu Amerikanci?

„Stvarno se ne slažem s tim. Ovo je geopolitička ucena", rekao je Mavuso Msimang, istaknuti veteran borbe protiv aparthejda.

Mnogi Južnoafrikanci dobro se sećaju podrške Moskve pokretima za oslobođenje širom kontinenta i podržavaju poteze, koje zagovara grupa BRIKS, za multipolarniji svet.

Južnoafrička ministarka odbrane Tandi Modise najbolje je sumirala nezadovoljstvo vlastite vlade.

Ona je zagrmela jednom jedinom rečju iz južnoafričkog slenga, koja u pristojnom prevodu znači „nula", da bi opisala koliko je tačno oružja Južna Amerika poslala Rusiji.

Afrički mirovni predlog

Ovde mogu da se čuju govorkanja da je američki ambasador možda preterao u iznošenju argumenata.

Iako je kasnije pokušao da „izgladi moguće nesporazume", upadljivo je da se nije izvinio niti povukao iznete tvrdnje.

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova i Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije na sastanku grupe BRIKS, početkom juna 2023.
Reuters
Južnoafrička ministarka spoljnih poslova (levo) primila je ruskog kolegu (desno) na sastanku grupe BRIKS, početkom juna 2023.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, izmučen domaćim krizama, pokušao je da dobije na vremenu zatraživši nezavisnu istragu šta je ili nije prokrijumčareno ili prebačeno brodom preko južnoafričke mornaričke baze u Sajmons Taunu.

Za to vreme, u potezu koji bi mogao da pomogne u zalečenju neutralnog statusa njegove zemlje, najavio je planove za slanje mirovne delegacije sačinjene od šest afričkih predsednika i u Moskvu i u Kijev.

„To neće biti lako… ali mora da se uradi", izjavila je južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor za lokalnu radio stanicu.

U međuvremenu, opozicioni Demokratski savez (DA) optužio je Afrički nacionalni kongres (ANC) da se dodvorava Rusiji zato što je vladajuća stranka na ivici bankrota i želi da nastavi da stavlja u džep krupne donacije Kremlja i njegovih posrednika.

„Južna Afrika naprosto ne sme da bude saučesnik u ratu agresije koji sada može da podrije i naše domaće prioritete i međunarodni mir i bezbednost", besneo je zvaničnik DA.

Ekonomska cena južnoafričke haotične diplomatije već deluje previsoko.

Posle spora oko oružja sa američkim ambasadorom, vrednost južnoafričke valute randa opala je naglo u odnosu na američki dolar, i vlada opravdana zabrinutost da bi to moglo da naškodi stranim investicijama i stranim trgovinskim sporazumima.

To su loše vesti za zemlju koja već mora da izlazi na kraj sa krizom energetskog sistema, hroničnom nezaposlenošću i infrastrukturom u raspadu.

Bilbord u Južnoj Africi koji poziva na hapšenje Vladimira Putina, ukoliko se pojavi na samitu grupe BRIKS
AFP
U Južnoj Africi raste pritisak i zbog poziva Putinu da prisustvuje samitu u avgustu

Južna Afrika se sada suočava i sa novom diplomatskom glavoboljom, dok se muči da donese odluku da li da stane iza poziva predsedniku Vladimiru Putinu da poseti Johanesburgu u avgustu za samit Briksa.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih zločina počinjenih u Ukrajini.

Ako zaista bude došao, Južna Afrika će biti u obavezi da ga uhapsi.

„Ako Putin doputuje, mislim da će to biti veliki šok. Doći će do apsolutno masovne oštre reakcije Zapada. Valuta će eksplodirati", upozorio je tržišni stručnjak Atard Montalto, izražavajući zabrinutost da Rusija manipuliše Južnom Afrikom i da ova bespotrebno otuđuje zapadne zemlje.

Ali iza kulisa je sve više pokazatelja da Južna Afrika panično traži načine da izbegne ugošćavanje Putina, možda preseljenjem samita u neku drugu zemlju, dok nastavlja da žonglira ekonomsku zavisnost od zapadnih zemalja sa sve tešnjim vezama sa BRIKS-om.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Meko meka moć

    05.06.2023 13:01
    Potrošiše grdne milijarde Amerika i Nato na meku moć , a i vojnu moć i na pretnje da ceo svet Rusiji uvede sankcije. A onda na internetu gledam neki Afričko-Arapski skup i snimak na kojem dolazi Putin i sa onim bogatim Arapima iz Kuvajta ili S.Arabije koje Amerika smatra za svoje saveznikese pozdravlja sa "baci pet" kao košarkaši. Putin ima tu meko meku moć koja praktično bez mnogo para mu omogućava pristup bilo gde, i neutrališe meku moć Zapada koji baca gomilu para uludo na ubeđivanju drugih kako da se ponašaju. Naravno i ta meko meka moć proističe i iz kombinacije vojne moći i nemešanja u stvari neke države, a onda dodatno rat u Ukrajini pokazuje da je Nato vojno nemoćan protiv Rusije. Tako da te svi ti faktori utiču da niko nije lud da se svađa sa jednom od strana kada vidi da su te dve strane vojno podjednake, i pare na propagandu da neko promeni stav se besomučno i uludo bacaju. Meko meka moć je jača od meke moći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC