Amerika i politika: Još jedan izazov za Donalda Trampa - bivši potpredsednik Majk Pens objavio predsedničku kandidaturu

Pens se pridružio rastućem broju republikanaca koji su bacili rukavicu u lice bivšem predsedniku.
Mike Pence in 2018
Getty Images

Krug ljudi koji će izazvati Donalda Trampa u borbi za predsedničku nominaciju u američkoj Republikanskoj partiji se uvećava.

Posle guvernera Floride Rona Desantisa, predsedničku kandidaturu objavio je i Majk Pens, bivši potpredsednik SAD u Trampovoj administraciji od 2017. do 2021.

Prema predizbornim anketama, Tramp je za sada ubedljivo najpopularniji među republikanski opredeljenim biračima u Americi.

Očekuje se da će 63-godišnji Pens zvanično pokrenuti kampanju u sredu.

Bivši guverner Indijane i kongresmen distancirao se od svog bivšeg šefa od smrtonosnih nereda januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale u američki Kongres u Vašingtonu.

Tramp je vršio pritisak na Pensa da poništi izbornu pobedu Džozefa Bajdena kada je predsedavao kongresnom komisijom koja je potvrđivala rezultate predsedničkih izbora 2020.

Ali Pens je to odbio, izazivajući gnev Trampovih pristalica, od kojih su neki skandirali „obesi Majka Pensa" dok su upadali u prostorije Kongresa.

Bivši potpredsednik je u martu rekao da je Trampovo ohrabrivanje izgrednika „ugrozilo moju porodicu i sve u Kapitolu tog dana".

Trka za izbor republikanskog kandidata za predsednika SAD počinje sledećeg februara, a kandidati su već u kampanji i traže glasove.

Ko dobije najviše glasova biće nominovan u leto 2024. na Republičkoj nacionalnoj konvenciji i verovatno će se suočiti sa sadašnjim predsednikom Džozefom Bajdena, kome se daju najveće šanse da ponovo bude kandidat Demokratske stranke na izborima u novembru 2024.

Očekuje se da će se Pens, koji sebe opisuje kao „hrišćanin, konzervativac i republikanac, tim redosledom", pozicionirati kao nastavljač konzervativne agende Trampove administracije, ali bez višestrukog tereta koji nosi Tramp.

Pens se nada da će dobiti snažnu podršku u Ajovi gde su religiozni konzervativci uticajan glasački blok u državi i 2016. pomogli su senatoru iz Teksasa Tedu Kruzu da za dlaku pobedi Trampa.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC