Nikola Jokić i Denver Nagetsi: Kako je Somborac zasenio „Dinastiju“ - pet stvari koje treba da znate

Posle hokeja i američkog fudbala, Denver je šampionski tim dobio i u košarci, a Nikola Jokić došao do prve NBA titule.
Jokić
Reuters

Dvojica neobično velikih muškaraca, jedan u crnoj, drugi u beloj majici, rvu se pored malog bazena, dok ih grupa ljudi malo gura, a malo više snima i smeje se.

I onda - buć, Nikola Jokić i Džamal Marej upali su u vodu sa sve patikama i flašom šampanjca, slaveći prvu NBA titulu i u njihovim karijerama i u istoriji Denver Nagetsa.

Slaviće se dugo u Denveru, američkoj saveznoj državi Kolorado, ali i Srbiji, gde će ljubitelji košarke celog dana zevati i zvati kofein upomoć, a sve zbog još jedne neprospavane Jokić noći.

Za mnoge navijače neispavanost nije problem, jer su, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, uživali što su svedoci svedoci stvaranja istorije, makar i preko televizora, sa kontinenta udaljenog čitavim okeanom od terena, koševa i mrežica u Bol areni u Koloradu.

Jer Denverova i Jokićeva prva titula zaista jeste istorija.

Svi će uvek sećati kako su se budili da gledaju NBA iako se ujutru išlo na posao/u školu, dominacije Somborca, pa i toga da je samo nekoliko trenutaka posle osvajanja titule, usred bućkuriša sačinjenog od konfeta, euforije i adrenalina, hladnokrvno rekao - „posao je završen, sad možemo kući".

Zbog toga smo vam pripremili pet stvari koje morate znati o tituli i Denveru, na Balkanu nekada najpoznatijem po seriji Dinastija, a danas po košarci.

Kako je Denver došlo do titule?

Najkraći odgovor bi glasio - na Jokićevim leđima.

Suvom košarkaškom inteligencijom i umećem potpuno je nadigrao sve rivale i vukao čitavu ekipu do titule - rivali jednostavno nisu imali nikakav recept za njega.

Odlučujući meč serije, koja se igra na četiri pobede, završio je „samo" sa dabl-dablom - imao je 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije.

Na kraju je proglašen i za najkorisnijeg igrača (MVP-ja) u plejofu, gde je u proseku beležio neverovatnih 30,2 poena, 14 skokova i 7,2 asistencije.

Kada bi ga ostavili samog - pogađao je, kada bi ga udvajali - dodavao je saigračima, pa su oni ubacivali, a koliko je bio dominantan pokazuje i to što je prvi igrač u istoriji čitave lige koji je u plejofu bio najbolji i u poenima, i u skokovima i u asistencijama.

„Nikola Jokić je veliki čovek, sjajan suprug, otac, sin i brat, a na košarkaškom terenu iznova pokazuje i da je najbolji u ligi", izjavio je posle meča Majkl Meloun, trener Denvera.

„On je naš MVP, volimo ga i zahvalni smo što nosi dres Nagetsa."

Nešto duži odgovor bi glasio - na Jokićevim leđima, ali strpljivo, dugotrajnim planiranjem i pametnim dovođenjem igrača.

Košarka je ipak timska igra.

Porodica na prvom mestu

Dodelu pehara Džamal Marej, uz Jokića najbolji igrač tima, dočekao je u suzama.

„Hvala svima u timu što su verovali u mene i da mogu ponovo da budem ja", rekao je na pobedničkom postolju, praćen bukom sa tribina i aplauzima.

Kanadski košarkaš u Denveru je stigao 2016, dve godine posle Jokića i njih dvojica već dugo čine okosnicu tima, jedinog za koji su igrali u NBA ligi.

Međutim, Marej je 2021. doživeo tešku povredu kolena, zbog koje je dugo odsustvovao sa terena, što je znatno uticalo na to da Finiksi Sansi te godine izbace Denver u plejofu.

Poslednje trenutke četvrtog meča te serije Marej je takođe dočekao u suzama, na klupi pored terena, nemoćan da pomogne saigračima.

„Sećam se da smo bili u autobusu posle povrede, kada mu je prva pomisao bila 'sad ćete me trejdovati (zameniti za drugog igrača), oštećena sam roba", ispričao je nedavno Meloun.

„Zagrlio sam ga i rekao mu 'ne, ti si naš, volimo te, pomoći ćemo ti da se vratiš i ne samo da ćeš se vratiti nego ćeš biti i jači i bolji nego što si bio'."

Tako je i bilo, značajno je doprineo tituli.

Iako Denver na klupi ima 15 igrača, zapravo je samo njih osam, uz Jokića i Mareja kao najveće zvezde, imalo doprinos u osvajanju trofeja Lerija O'Brajana.

Veliku ulogu imao je Erik Gordon, poznat po jednom od najboljih Ol star takmičenja u zakucavanjima u istoriji, koji je u klub stigao 2021. iz Orlando Medžika.

Skakao je, pogađao kad je trebalo i zahvaljujući ogromnoj snazi igrao i centra kada je Jokić morao da odmara, iako mu to nije primarna pozicija.

Veliku minutažu imao je i Majkl Porter Junior, iako je u plej-ofu bio najslabija karika tima - ništa nije mogao da pogodi - kao i Brus Braun, koji se „zapalio" u poslednjim minutima četvrte utakmice i presudio Majamiju.

Tu su i 36-godišnji veteran Džef Grin, poznat kao „ujka Džef", prema Jokićevim rečima posebno značajan u svlačionici, kao i 22-godišnji Krijstijan Braun, kome je ovo prva sezona u ligi, ali je značajno doprineo pobedi u trećoj utakmici.

Niko od njih nije ni zvezda, niti na spisku najboljih košarkaša lige, ali su igrači koji se dobro uklapaju međusobno, a posebno sa Jokićem.

Sve to u dobu kada su rivali mahom radili na pravljenju „supertimova", trudeći se da jednom superstaru dodaju još jednog ili dvojicu, misleći da će time sve rešiti.

„Pobedili smo kao porodica, ostajemo zajedno kao porodica - ponosan sam na vas", rekao je Meloun u svlačionici tokom slavlja.

„Idemo 'porodica' na tri: Jedan, dva, tri - porodica!", viknuli su svi.

Inače, do NBA prstena stigao je i još jedan Srbin - Ognjen Stojaković, pomoćni trener u Denveru, kao i Vlatko Čančar, hrvatski košarkaš, koji nije imao zapažen učinak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC