Srbija i Kosovo: Uhapšena trojica kosovskih policajaca, oprečne tvrdnje Beograda i Prištine na kojoj teritoriji

Vlasti u Prištini tvrde da su srpske snage kidnapovale trojicu policajaca na teritoriji Kosova, dok Beograd tvrdi da su oni uhapšeni u centralnoj Srbiji.

Trojica pripadnika Kosovske policije, sa lisicama na rukama i odloženim oružjem, leže na travi, vidi se na fotografijama i video snimcima koje prenosi agencija Tanjug.

Vlasti u Beogradu kažu da su u administrativnom pojasu prema Kosovu, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, uhapsili R.Z, B.S. i M.Š.

Time je „sprečena akcija koja po svim parametrima predstavlja teroristički akt", rekli su iz MUP-a, prenosi Tanjug.

Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa dži-pi-es uređajima, mapama i drugom opremom, izjavio je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković, dodajući da su uhapšeni u reonu sela Gnjilica, u opštini Raška.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su trojica pripadnika kosovske granične policije kidnapovana na severu Kosova u Leposaviću, u blizini, navodno, švercerskog puta kod granice, i da su to učinili pripadnici srpske vojske u znak osvete zbog hapšenja Miluna Milenkovića.

Miluna Milenkovića uhapsili su u utorak kosovski policajci, uz optužbe da je pre dve nedelje organizovao napad na vojnike KFOR-a tokom sukoba u Zvečanu, za šta je dan kasnije Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo pritvor.

„Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i ima za cilj eskalaciju i destabilizaciju", napisao je Kurti na Fejsbuku, zatraživši hitno puštanje trojice policajaca.

I Kosovska policija sumnja da su tri službenika granične patrole „kidnapovani" na severu, „duboko na teritoriji Kosova, u pograničnom području", saopštili su iz policije.

Kako se navodi, policajci su dežurali u mestu Tresave/Bare, kako bi sprečili korišćenje alternativnih puteva, koje koriste kriminalne grupe za ilegalni prelazak i šverc.

Policijska jedinica sastavljena od tri granična službenika je u sredu, u podne, prijavila da su, u blizini mesta gde su boravili, primetili maskirana i naoružana lica, dodaje se.

„Pripadnici naše policije nogom nisu kročili na teritoriju Kosova i Metohije i nisu prekršili Rezoluciju 1244.

„Spremni smo da ponudimo sve dokaze i da se otvori međunarodna istraga", rekao je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Tri kosovska policajca su policijskim vozilom došla do alternativnog prelaza i peške prešli na teritoriju Srbije, saopštio je državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić.

On tvrdi da se hapšenje desilo na kilometar u dubini teritorije centralne Srbije.

„Predstavnici Ministarstva nisu prelazili, nisu bili u blizini administrativne linije, te samim tim nisu prekršili Rezoluciju 1244, a ni Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova", rekao je Brkić.

Šta se dešavalo pre hapšenja policajaca?

Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo je pritvor za Miluna Milenkovića, koji je dan ranije uhapšen zbog sumnje da je organizovao napad na vojnike KFOR-a.

Dželjalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova, potvrdio da je jedna osoba uhapšena u utorak, tvrdeći da je navodno reč o vođi Civilne zaštite, ali i organizatoru napada na KFOR u Zvečanu, preneo je Kossev.

U sredu je održan protest Srba sa Kosova na kom je zatraženo puštanje Milenkovića, kik-boksera iz Severne Mitrovice.

Najnoviji problemi i kriza na Kosovu počeli su još prošle godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije, ali i Kosovsku policiju, da bi kulminirali masovnim bojkotom izbora u četiri opštine gde su većinski narod.

Uprkos najavljenom bojkotu Srba, zapadne zemlje predvođene Amerikom odobrile su održavanje aprilskih izbora u četiri opštine na severu Kosova, mada su potom ocenili da se oni ipak ne mogu nazvati nelegitimnim.

Na tim izborima izlaznost je bila tek nekoliko procenata, ali su i pored toga vlasti Kosova naložile novoizabranim gradonačelnicima da odu na posao, čemu su se Srbi protivili i organizovali su proteste ispred opštinskih zgrada.

Tokom protesta, najviše nereda bilo je u Zvečanu, najpre između Srba i Kosovske policije, a nekoliko dana kasnije i Srba sa pripadnicima KFOR-a i kosovskih specijalaca, kada je povređeno više desetina ljudi na obe strane, od kojih neki teže.

Protesti traju gotovo tri nedelje, a između međunarodnih snaga i lokalnog stanovništva više nema incidenata.


Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC