Holandija: Premijer Mark Rute napušta politiku posle izbora u novembru

Koalicina vlada se raspala posle samo godinu i po dana. Tačka preloma bilo je pitanje tražilaca azila.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da će napustiti politiku posle raspada njegove vladajuće koalicije zbog nesuglasica oko rešavanja pitanja tražilaca azila.

Rute je na vlasti proveo skoro 13 godina, što ga čini jednim od lidera sa najdužim stažom u Evropi, a do novih izbora u novembru biće na čelu tehničke vlade.

 

Mark Rutte in the Dutch House of Representatives, 10 July 2023
EPA

 

Međutim, neće se kandidovati za peti mandat, a najavio je i napuštanje politike posle izbora.

Holandski poslanici će kasnije glasati o predlogu za izglasavanje nepoverenja holandskoj vladi, po predlogu opozicije.

Koalicionu vladu Holandije u prethodnih godinu i po dana predvodili su Rute i njegova konzervativna Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD), ali su četiri uključene partije već duže vreme podeljene po pitanju migracija i azila.

VVD je pokušavao da ograniči priliv tražilaca azila, posle prošlogodišnjeg spora oko prenatrpanih migracionih centara.

Tim planovima usprotivili su koalicioni partneri.

Rute se proteklog vikenda u Hagu sastao sa kraljem Viljemom-Aleksandrom i dogovorio da vodi prelaznu vladu do novih izbora, koji se očekuju sredinom novembra.

„Kada nova vlada preuzme vlast posle izbora, ja ću napustiti politiku", rekao je Rute, dodajući da je već obavestio lidere stranaka i parlamenta.

„Ovo je lična odluka i nezavisna je od razvoja događaja u poslednjih nekoliko nedelja."

Zahtev za izglasavanje nepoverenja podnele su dve levičarske opozicione stranke i krajnje desničarska stranka Gerta Vildersa.

Međutim, da bi zahtev prošao potrebna im je podrška barem jedne od stranaka iz raspadnute vladajuće koalicije premijera Rutea.

Sve do nedavnih događaja, Rute je bio viđen kao jedan od najdugovečnijih lidera evropske politike - od dolaska na funkciju premijera 2010. bio je poznat po sposobnosti da iz političkih skandala izađe neoštećenog ugleda i rejtinga.

Kao i mnoge njegove prethodnike, Rutea u isto vreme prati reputacija da vodi skroman život, uz odlaske na posao biciklom.

Snimljen je 2018. godine kako krpom i kofom vode briše prosutu kafu, koju je ispustio u zgradi parlamenta.

Posle obraćanja u parlamentu, Rute je holandskim medijima rekao da su mu „pomešana osećanja" kada je reč o napuštanju politike.

„Nije da nema emocija, ali je i dobar osećaj preneti štafetu", rekao je on.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.