Izrael i politika: Sukobi demonstranata i policije uoči glasanja o spornoj reformi pravosuđa

Policija se sukobila sa demonstrantima koji pokušavaju da spreče skupštinsko glasanje o zakonu koji je izazvao višemesečno nezadovoljstvo dela građana.

Policija je upotrebila vodene topove i uhapsila demonstrante ispred izraelskog parlamenta pre ključnog glasanja o kontroverznim pravosudnim reformama koje su izazvale nezadovoljstvo dela građana.

Ovo je vrhunac višemesečnih previranja tokom kojih su održani neki od najvećih protesta u istoriji Izraela.

U ponedeljak, 25. jula, uoči glasanja o reformama na kojima insistira vlada Benjamina Netanjahua, oko 150 velikih kompanija, među kojima i banke, obustavile su rad u znak protesta.

Cilj reformi je da ograniče moć sudova, koja je, kako navodi vlada, postala prevelika.

Protivnici kažu da će reforme ugroziti demokratiju u Izraelu.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je da se zemlja nalazi u „vanrednom stanju" i apelovao je na političke lidere da nađu kompromis.

Prema vladinom predlogu reformi, političari bi imali dominantnu ulogu u izboru sudija i omogućili parlamentu - Knesetu - da poništi presude Vrhovnog suda prostom većinom i u potpunosti ukloni neke zakone iz sudske revizije.

Kritičari kažu da ovo ugrožava politički sistem kontrole i ravnoteže, jer Izrael nema ustav, već samo parlament koji kontroliše vladajuća koalicija.

„Cilj reformi je da se vladi omogući presudni uticaj na izbor sudija i ograniči mogućnost Vrhovnog suda da presudi protiv izvršne vlasti ili poništi zakone", rekla je ranije Jolanda Knel, BBC dopisnica iz Jerusalima.

U središtu ove borbe je Benjamin Netanjahu, koji je dominirao izraelskom politikom u poslednje dve decenije.

Uprkos suđenju po optužbama za mito, prevaru i korupciju, što on negira, ponovo je izabran na premijersku funkciju u novembru 2022. posle 18 meseci delovanja u opoziciji.

Ovo je njegov šesti premijerski mandat i sada ima većinu u Knesetu (parlamentu) na čelu koalicione vlade krajnje desnih i verskih partija.

Tokom demonstracija u ponedeljak, demonstranti su blokirali bulevar u kojem je parlament u Jerusalimu.

Policija je odgovorila vodenim topovima, a pojedine je uhapsila u zaglušujućoj buci bubnjeva, pištaljki i duvaljki.


Pogledajte snimak:


Jedan demonstrant je povređen, preneli su lokalni mediji, a šestorica su uhapšeni, navela je policija.

Drugi demonstranti, okruženi policijskim kombijem, dobacivali su policajcima „sramota".

Demonstrant koji je ležao na ulici rekao je za BBC da se on suprostavlja diktaturi, dodajući da je njegov deda radio kao kriptoanalitičar protiv nacista u poznatom Bletčli parku.

Upitan koliko dugo će ostati da leži, odgovori je: „Nikada se nećemo predati."

Druga demonstrantkinja Rot Jifat Uzil, ćerka vojnog padobranca koji se nalazi na čuvenoj izraelskoj fotografiji ponovnog zauzimanja Zida plača tokom šestodnevnog rata 1967. godine, rekla je da se plaši za budućnost svoje dece.

„Netanjahu je oteo zemlju i brinem da će postati teokratija", kazala je ona.

Reut Yifat Uziel
BBC
Rot Jifat Uzil kaže da se plaši za budućnost svoje dece

Demonstranti, među kojima i hiljade koje su pešačile 70 kilometara od Tel Aviva do Jerusalima krajem prošle nedelje, pokušavaju da spreče da prvi deo paketa reformi postane deo zakona.

Takozvani „pravedni" zakon bi oduzeo moć Vrhovnom sudu da poništi odluke vlade za koje smatra da su otišle predaleko.

Premijer Benjamin Netajahu rekao je da će biti u skupštini tokom glasanja nakon što je imao neplaniranu operaciju ugradnje pejsmejkera u subotu.

Otpušten je iz bolnice u ponedeljak, uoči glasanja.

Kontroverzne reforme podelile su Izrael, pokrenuvši jednu od najozbiljnijih unutrašnjih kriza u istoriji zemlje.

Stotine hiljada demonstranata izlazile su na ulice svake nedelje od početka godine protestujući zbog, kako kažu, napada na demokratiju.

Vlada tvrdi da reforme služe da ojačaju demokratiju, ističući da je Vrhovni sud akumulirao suviše moći poslednjih decenija.

Produbljujući krizu, hiljade rezervista, među kojima su i piloti ratnog vazduhoplovstva, okosnica izraelske vojske, zakleli da će odbiti vojnu službu kao izraz protivljenja reformi pravosuđa.

Njihov potez izazvao je zabrinutost u pogledu potencijalnih posledica na vojnu spremnost Izraela.

Bivši šefovi izraelskih bezbednosnih službi, sudije vrhovnog suda i poznati pravnici i biznismeni takođe se glasno protive vladinim reformama.

Mere je kritikovao i predsednik Amerike Džozef Bajden, pozivajući izraelsku vladu da ih odloži, što je ona odbila.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC