Film i superheroji: Spajdervumen, glavna junakinja u novom nastavku filma o čuvenom Spajdermenu

U alternativnom univerzumu poznatom kao Zemlja-65, centralno mesto zauzima Spajdervumen, poznata kao Spajder-Gven.
Spajdervumen
Sony Pictures
U jednoj verziji Marvelovog multiverzuma, Gven Stejsi je srednjoškolka koju je ujeo radioaktivni pauk

Prvi put posle mnogo godina, u alternativnom univerzumu poznatom kao Zemlja-65, Gvejn Stejsi je zauzela centralno mesto na sceni.

Predstavljanje Gven kao Spajdervumen, poznate i kao Sablasna paučica ili Spajder-Gven, otvara nove mogućnosti u jednoj od najuspešnijih superherojskih franšiza na svetu.

Ona je srednjoškolka koju je ujeo radioaktivni pauk, od čega dobija supermoći kao što su ogromna snaga, izdržljivost i brzina, ali i mogućnost da se zalepi za svaku površinu.

Kritičari zasipaju hvalospevima Putovanje kroz Spajder-svet, nastavak Oskarom ovenčanog animiranog filma iz 2018. godine u kojem se prvi put pojavio prvi crni Spajdermen Majls Morales.

Poslednji deo trilogije, Posle Spajder-sveta, izaći će sledeće godine.

Rukovodioci studija navodno planiraju novi igrani film u kojem će istaknute uloge imati Morales i Spajdervumen.

Glavna uloga za Spajdervumen, kojoj glas pozajmljuje glumica i pevačica Hejli Stajnfeld, nominovana za Oskara za ulogu u Čoveku zvanom hrabrost kada je imala 14 godina, znači da će obožavateljke konačno moći da dožive sebe u potpuno novom svetlu kao superjunakinja koja ispaljuje mrežu.

Spajdermen je jedan od najdugovečnijih i najpopularnijih superheroja svih vremena.

Do sada je bilo 11 filmskih verzija i cenjenih video igara između ostalog i novo Plejstejšnovo izdanje koje će omogućiti igračima da se prebacuju između Pitera Parkera u kostimu Venoma i Majlsa Moralesa.

Gven Stejsi i MajlsaMorales
Sony Pictures Animation
Gven Stejsi visi naopačke kao Spajdervumen pored Majlsa Moralesa

Trenutno se snima četvrti film o Spajdermenu sa dobitnom kombinacijom za blagajne u vidu tandema Tom Holand-Zendaja, ali je rad na njemu obustavljen zbog tekućeg štrajka holivudskih scenarista, prema tvrdnjama producentkinje Ejmi Paskal u intervjuu za Varajeti.

Njihov poslednji film Spajdermen: Nema puta kući zaradio je više od 1,9 milijardi dolara širom sveta.

U međuvremenu, Putovanje kroz Spajder-svet imao je jaku prodaju karata u pretplati i već za prvi vikend je zaradio više od 100 miliona dolara samo u SAD.

Do 1. avgusta je ovaj film premašio zaradu od 600 miliona dolara u svetu.

Pre pet godina, Spajdermen: Novi svet je načinio hrabar korak eksperimentišući ne samo sa novim crnim herojem koji ispaljuje mrežu, već i sa upotrebom različitih tehnika animacije koje do tada nisu viđene na velikom ekranu.

Neki kritičari su tvrdili da će nastavku biti teško da nadmaši revolucionarni izgled i atmosferu originala iz 2018. godine.

Ali, s nestrpljenjem očekivani film, koji traje skoro dva i po sata, čini se da je izbegao tu sudbinu.

Spajdermen i Spajdervuman
Sony Pictures Animation
Sezona letnjih filmskih hitova kreće sa Spajdermenom koji je patentirao novi pristup animaciji i zastupljenosti

Internet stranica koja sakuplja televizijske i filmske kritike na jednom mestu Rotten Tomatoes tvrdi da je film stekao ocenu „izuzetan", a jedan kritičar ga je „proglasio većim, boljim i vizuelno impresivnijim filmom - možda jednim od najboljih nastavaka svih vremena".

Filmski kritičar BBC-ja Nikolas Barber imao je nešto oprečniji utisak, ali je, pišući na stranici BBC Kultura, rekao da su „inteligencija i zanatsko umeće toliko zadivljujući da pored ovog režiseri svakog drugog animiranog filma deluju kao da se ne trude dovoljno".

On je za original iz 2018. godine rekao da je „promenio paradigmu" kao „prvi film koji istražuje ideju alternativnih univerzuma i jedini koji je dočarao širok dijapazon vizuelnih stilova i tehnika koje možete da vidite kad na brzaka prelistate stranice čitavog naramka stripova".

Uspeh filmske adaptacije ovog stripa znači da je Soni sa franšizom o Spajdermenu nabasao na zlatnu žilu posle velikih razočaranja na blagajnama sa Morbijusom i Vavilonom.

Soni drži autorska prava na lik i njegove negativce, ali ih pozajmljuje Marvelu za njihove filmove.

Kad se sve sabere i oduzme, najvažnije je da li publika voli film i da li može da se ostvari velika zarada proširivanjem franšize.

Mladi obožavaoci obučeni kao Spajdermen i Spajdervumen na strip konvenciji MCM London
BBC
Mladi obožavaoci uzrasta između šest i 13 godina obučeni kao Spajdermen i Spajdervumen na strip konvenciji MCM London

Na strip konvenciji MCM London, održanoj prošlog vikenda, među obožavaocima i strip autorima nije vladalo ništa drugo do uzbuđenje za Putovanje u Spajder-svet.

Ovaj događaj je za tri dana privukao 100.000 ljudi, a najčešći kostim na posetiocima svih godišta i etničkog porekla bio je Spajdermen.

Trinaestogodišnja učenica Kleo, na slici iznad, obožavateljka je čitavog Marvelovog univerzuma, ali je došla obučena kao Spajder Gven naručivši unapred kostim preko interneta.

„Gledala sam trejler i rekla sebi: 'To! Evo je!'

„Uvedena je ženstvenost u Spajder-svet", rekla je Kleo za BBC.

„Prvi crni Spajdermen"

Primetno je bilo i prisustvo male crne dece koja su bila obučena kao Spajdermen i identifikovala se direktno sa Majlsom Moralesom.

Jedan od njih, osmogodišnji Natanijel, već ima karte za film i kaže da obožava priču o poreklu lika, njegove supermoći, kao i muziku i animaciju iz prvog filma iz 2018. godine.

Njegov otac, Semjuel, ga je potom nežno ćušnuo laktom i rekao: „U redu je, možeš da kažeš ono što si mi rekao u kolima."

Natanijel je stidljivo odgovorio: „I zato što je on prvi crni Spajdermen."

Britanski strip crtač Majk Perkins radio je poslednjih godina isključivo za Marvel, između ostalog i na Spajdermenu, Fantastičnoj četvorci i Kapetanu Americi.

On smatra da Spajdermen ima univerzalnu privlačnost zato što njegova priča o poreklu govori o „klincu koji se nije nalazio baš u najsjajnijem položaju u životu", ali je ipak postao jedan od najvećih svetskih superheroja.

Majk Perkins
BBC
Majk Perkins potpisuje plakat sa Spajdermenom za obožavaoca

On se priseća da je bio u avionu kad je prvi put gledao prvi „neverovatni" animirani film iz 2018. godine i sada ima visoka očekivanja od nastavka.

„Bio sam šokiran.

„Mislim, taj stil. Naviknuti ste na superherojsku animaciju, koja je uvek veoma trezvena, na neki način… I dobilo je strašno veliku živost zbog toga… nadmašila je sve ostalo.

„Sve teče prelepo između različitih scena i akcija, tako da imate osećaj da ne gledate animaciju", rekao je on za BBC na strip konvenciji.

Dodajući da „Spajdermen ima ogroman istorijat za dalje".

„Ima mnogo toga što mogu da crpe za zabavu."

„Oh, pa to je devojka"

„Mislim da im nikad neće ponestati ideja. A naročito ako tek otvaraju čitavu tu stvar sa multiverzumom."

On smatra da su raznovrsna glumačka postava i pristup „predivni", otkrivši da se njegova ćerka „baš i ne loži na Spajdermena", ali da se nada da će promeniti mišljenje sad kad bude videla Gven Stejsi kao Spajdervumen.

„Dugo sam pokušavao da je navučem na Doktora Hua i nije je previše zanimalo. A onda je Džodi Viteker postala Doktor. I moja ćerka je rekla: 'Oh, pa to je devojka' i posle toga se vratila i ponovo odgledala čitavu seriju i sada je najveća obožavateljka Doktora Hua."

„Ta vrsta privlačnosti kad vidite sebe predstavljenog na ekranu ima ogromnu snagu. I to je jedna od dobrih stvari u vezi sa Spajder-svetom, svi će moći da vide sebe."

Bilbordi, Spajdermen kostimi
BBC

Rubis je zvanični maloprodajni lanac koji prodaje kostime za Spajdermena i Spajdervumen, a Helen Arblaster, iz njegovog marketinškog tima, rekla je za BBC da je Spajdermen njihov najpopularniji superherojski kostim.

Oni sada očekuju veliku potražnju za ženskim verzijama.

„Uzbuđena sam zbog Spajder-Gven i zato što postoje ženski likovi u Spajder-svetu, jer imamo jako mnogo devojčica koje se oblače kao Spajdermen", dodala je.


Pogledajte video o nigerijskom Spajdermenu i njegovoj borbi za čistije ulice


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.