Seksualno zlostavljanje i ženski fudbal: Šta treba da znate o kontroverznom poljupcu koji je izazvao krizu u Španiji

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa koji je poljubio u usta fudbalerku Dženi Ermoso tokom ceremonije dodele medalja.
Rubiales about to kiss Hermoso
Getty Images
Predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales poljubio je reprezentativku Dženi Ermoso u usne na dodeli medalja posle finala Svetskog prvenstva u Australiji

Trebalo je to da bude istorijski, najradosniji trenutak za španski fudbal - prvo osvajanje Svetskog prvenstva za žensku reprezentaciju - ali ono što se desilo tokom proslave pobede Španije nad Engleskom u finalu u Australiji pretvorilo se u naelektrisanu, narastajuću krizu.

Ponašanje Luisa Rubijalesa, suspendovanog predsednika Fudbalskog saveza Španije (RFEF), izazvalo je nezadovoljstvo fudbalskih navijača kad je viđen kako ljubi fudbalerku Dženi Ermoso u usta na podijumu tokom dodele pehara i medalja.

Snimljen je i kako se hvata za međunožje tokom proslave u loži gde je bila i španska kraljica Leticija nakon što je sudija odsvirao kraj finalne utakmice.

Kontroverzni poljubac i njegov gest u loži izazvali su krizu u španskom fudbalu čije su posledice dalekosežne i nepredvidljive.

Ovo su ključna tri pitanja da bi se razumelo kako je uopšte došlo do te situacije:

1. Šta je uradio Luis Rubijales?

Ermoso je rekla da nije pristala na poljubac
Getty Images
Ermoso je rekla da nije pristala na poljubac

Rubijales (46) je gledao utakmicu u kojoj je Španija pobedila Englesku 1:0 u VIP loži stadiona Australija u Sidneju.

Kad je čuo da je sudija odsvirao kraj, Rubijales, koji je stajao pored španske kraljice Leticije i njene šesnaestogodišnje ćerka Ifante Sofije, uhvatio se za međunožje dok je slavio pobedu.

Kasnije, tokom ceremonije dodele nagrada, poljubio je Ermoso, koja igra za fudbalski klub Pačuka u Meksiku.

Čestitajući joj na bini, Rubijales je uhvatio Ermoso za glavu obema rukama i poljubio je u usta.

Ermoso je ubrzo posle toga na Instagramu napisala da joj se nisu dopali Rubijalesovi postupci.

Rubijales se isprava izvinio za taj poljubac, ali je španski premijer Pedro Sančez rekao da to nije dovoljno, a ministarka za rad Jolanda Dijaz pridružila se pozivima za njegovu ostavku.

Spanish women's football team players
Getty Images
Kontroverzni poljubac je zasenio veliki uspeh španskih fudbalerki

2. Kako je poljubac izazvao krizu koja je nadrasla fudbal

Međunardona fudbalska federacija (FIFA) saopštila je potom da je pokrenula disciplinski postupak protiv Rubijalesa.

Dan kasnije, Fudbalski savez Španije sazvao je vanrednu sednicu skupštine na kojoj je bilo očekivano da će Rubijales podneti ostavku, ali je on energično i uporno odbijao to da uradi.

Rubijales se jeste izvinio zato što se uhvatio za međunožje, ali je obećao da će se „boriti do kraja" i rekao da je poljubac bio „obostran, euforičan i sporazuman".

Dobio je aplauze mnogih prisutnih.

Ali istog dana Ermoso je izjavila da poljubac nije bio dobrovoljan i ponovila da „joj se nije dopao".

Španska vlada je takođe pokrenula pravni postupak za suspenziju Rubijalesa, dok je španski sekretar za sport izjavio kako „želi da ovo bude MeToo momenat španskog fudbala".

U subotu 26. avgusta, FIFA je saopštila da privremeno suspenduje Rubijalesa do okončanja disciplinskog postupka.

Players from the Spanish women's national team
Getty Images
Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu, Španija je osvojila prvu titulu u konkurenciji žena

Fudbalski sindikat Futpro, koji zastupa Ermoso, istog dana je objavio saopštenje sa potpisom 81 fudbalerke u kojem su saopštile da neće igrati za špansku fudbalsku reprezentaciju dok Rubijales ne bude smenjen sa položaja čelnika saveza.

Međutim, Fudbalski savez Španije doveo je u pitanje verziju događaja koju je izložila Ermoso i saopštio da će pokrenuti pravni postupak povodom komentara fudbalerke o njegovom predsedniku.

„Savez i njegov predsednik raskrinkaće svaku laž koju širi ili neko u ime fudbalerke ili, ako se tako ispostavi, sama fudbalerka.

„Imajući u vidu ozbiljnost sadržaja saopštenja za štampu sindikata Futpro, Savez i predsednik će pokrenuti odgovarajuće pravne mere", saopšteno je.

Pored sukoba u svetu fudbala i prava, ova kontroverza pokrenula je i mnogo širu raspravu o seksizmu i izazvala demonstracije na ulicama i poruke podrške iz svih sfera.

Ministarka za rad Dijaz izjavila je u ponedeljak da je muški šovinizam „sistemski" u zemlji i da se manifestovao u najgorem mogućem obliku u incidentu u kom je učestvovao Rubijales.

Dijaz, koja je i potpredsednica vlade, pozvala je na opštu promenu stavova društva u zemlji i bolju zaštitu žrtava seksualnog zlostavljanja i nasilja.

„Videli smo špansko društvo u najgorem izdanju - pravi strukturalni mačizam ove zemlje", rekla je ona posle sastanka sa predstavnicima sindikata fudbalerki Futpro, koji zastupa Ermoso.

3. Luis Rubijales, njegova majka, FIFA i španska vlada: šta je sledeće?

Posle najave pravnog postupka protiv Rubijalesa i suspenzije FIFA, ostaje da se vidi šta će odlučiti članovi Administrativnog suda za sport, tela povezanog sa španskom vladom, ali sastavljenog od nezavisnih pravnih stručnjaka.

Ako oni odluče da pokrenu postupak protiv Rubijalesa, to bi moglo da dovede do njegove smene.

FIFA je naložila Rubijalesu ili bilo kom predstavniku RFEF-a da se uzdrže od pokušaja kontaktiranja tridesettrogodišnje Ermoso.

Pedro Roča Junko, Rubijalesova desna ruka i potpredsednik saveza, zadužen je da vodi organizaciju dok je u toku disciplinski postupak protiv Rubijalesa.

„U skladu sa odredbama statuta RFEF-a, potpredsednik saveza Pedro Roča Junko privremeno preuzima dužnost predsednika tokom ovog perioda", saopštio je RFEF u subotu.

„Luis Rubijales je najavio da će se braniti pravnim putem u nadležnim telima, da u potpunosti veruje FIFA-i i ponavlja da je, na ovaj način, dobio priliku da započne odbranu tako da pobedi istina i da on dokaže potpunu nevinost", dodao je RFEF.

Rubiales in the RFEF meeting on Friday
Reuters
Rubijales na vanrednoj sednici Fudbalskog saveza Španije

Saopštenje FIFA o suspenziji Rubijalesa dočekana je pozitivno u sportskoj zajednici.

Pojedini, međutim, dovode u pitanje ono što „nazivaju tišinom i izostankom komentara" moćnog upravnog tela evropskog fudbala UEFA, čiji je Rubijales potpredsednik.

„Čak i ako se Rubijales na kraju bude smenjen sa položaja Fudbalskog saveza Španije, postoji šansa da će ostati u izvršnom odboru UEFA sve do kraja mandata 2027. godine", rekao je analitičar BBC sporta Sajmon Stoun.

„UEFA nije iznela nikakav javni komentar o aktuelnoj situaciji, ali u razgovoru sa ljudima koji su deo ove organizacije, video sam da neki od njih ne mogu da veruju da Rubijales nije podneo ostavku", dodaje ovaj analitičar.

UEFA kaže da nije imala komentar zato što se incident desio na događaju pod okriljem FIFA, pa evropska organizacija smatra da svetsko upravno telo treba da bude to koje predvodi istragu.

Deo trenerskog tima ženske reprezentacije najavio je ostavke u subotu, distancirajući se od trenera Horhea Vilde, dok jedna za drugom pristižu poruke podrške upućene Ermoso iz različitih sportova.

Vilda, koga je Rubijales hvalio u govoru u petak, takođe je u subotu izrazio žaljenje zbog „neprimerenog ponašanja" predsednika Saveza.

Vilda je oštro kritikovan na društvenim mrežama zato što je ispočetka izgledalo kao da je stao na Rubijalesovu stranu - viđen je kako je aplaudirao njegovom obraćanju na generalnom sastanku RFEF-a, a oglasio se protiv suspendovanog šefa tek nakon što je FIFA preduzela konkretne mere protiv Rubijalesa.

U uznemirujućem razvoju događaja, Rubijalesova majka navodno je stupila u štrajk glađu zbog „nečovečnog lova" protiv njegovog sina.

Majka Anheles Behar sada se zaključala u crkvu u Motrilu, gradiću na španskoj mediteranskoj obali u kom je odrastao Rubijales.

Ona za špansku novinsku agenciju EFE rekla da će štrajk nastaviti „neodređeno, i danju i noću".

Rodbina i komšije su se okupili ispred crkve Divina Pastora da izraze podršku porodici.

„Patimo mnogo zbog njega. Osuđen je unapred.

„Mediji ne prestaju da nas maltretiraju. Morali smo da napustimo kuću. Želimo da nas ostave na miru i da Dženi kaže istinu. Ovo nije fer", rekla je Rubijalesova rođaka Vanesa Ruiz, koja je sada portparolka porodice u Motrilu.

Kriza je na razne načine bacila senku na radost i uspeh osvajanja Svetskog prvenstva za žene i ne pokazuje znake jenjavanja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Posmatrač

    30.08.2023 21:07
    A da je poljubio halfa?
    Da je na isti način poljubio nekog beka, halfa ili centarfora dobio bi status ikone LGBT?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.