Film: Umro britanski glumac Majkl Gembon, čuveni Dambldor iz filmova o Hariju Poteru

Za ulogu čarobnjaka Dambldora dobio je četiri Bafta nagrade.
Majkl Gembon
Getty Images
Majkl Gembon

Britanski filmski, televizijski i pozorišni glumac, ser Majkl Gembon umro je u bolnici sa navršene 82 godine, saopštila je njegova porodica.

Bio je najpoznatiji po ulozi profesora Albusa Dambldora u šest od osam filmova iz serijala o čarobnjaku Hariju Poteru.

Glumio je i u filmu Fantastični gospodin Foks, igrao je i francuskog detektiva Žila Megrea i imao glavnu ulogu u BBC-jevoj televizijskoj drami Raspevani detektiv (The Singing Detective).

Njegova supruga i sin su saopštili da je „njihov voljeni suprug i otac" preminuo mirno uz članove porodice posle borbe sa upalom pluća.

Gembon je rođen u Dablinu, prestonici Republike Irske, a tokom karijere duge pet decenija glumio je na televiziji, filmu, pozorištu i radiju.

Za glumačka dostignuća dobio je četiri Bafta nagrade.

Započeo je karijeru kao jedan od prvih članova glumačkog ansambla Nacionalnog pozorišta Lorens Olivije u Londonu i bio je zvezda mnogih predstava nastalih po delima Viljema Šekspira.

Odlikovan je 1998. godine viteškom titulom za doprinos industriji zabave.

Posle smrti Ričarda Harisa 2003. godine, Gembon je preuzeo ulogu Dambldora u megapopularnom filmskom serijalu o Hariju Poteru, zasnovanom na romanima Džej Kej Rouling.

Bio je nominovan za nagradu Emi za ulogu Gospodina Vudhausa u adaptaciji Eme Džejn Ostin 2010. i za ulogu predsednika Lindona B. Džonsona u Put do rata (Path to War) 2002.

Za pozorišnu nagradu Toni, bio je nominovan 1997. godine za ulogu predstavi Skajlajt (Skylight).

Glumac, koga su u glumačkim krugovima zvali Veliki Gambon, poslednji put se pojavio na sceni 2012. godine u londonskoj produkciji drame Semjuela Beketa All That Fall.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC