Rusija i Ukrajina: Za Moskvu i dalje zatvorena vrata Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija

Zemlja je izbačena iz ove institucije u aprilu 2022, dva meseca pošto su ruske snage otpočele invaziju na Ukrajinu.
The flag alley at the United Nations European headquarters is seen during the Human Rights Council in Geneva, Switzerland, September 11, 2023
Reuters
Aleja zastava ispred sedita Ujedinjenih nacija u Ženevi gde zaseda Savet za ljudska prava

Rusija nije ponovo izabrana za članicu Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, više od godinu i po dana pošto je izbačena iz ove institucije zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva se nadala novom trogodišnjem mandatu čime bi se naglasile podele između zemalja članica UN oko nastavka podrške Ukrajini.

No, Bugarska i Albanija su dobile dva mesta u Savetu namenjena zemljama iz Istočne Evrope.

Glasanje je održano nekoliko dana pošto je u ruskom raketnom napadu poginulo 52 ljudi na severoistoku Ukrajine, u selu Hroza.

Rusija je dobila 83 glasa za od 193 zemalja članica Generalne skupštine UN, nasuprot Bugarske sa 160 i Albanije sa 123,

Ferit Hodža, ambasador Albanije, rekao je da je važno za zemlje članice da pokažu da nisu spremne da „prihvate piromana kao vatrogasca".

Rusija je obećala da će pronaći „odgovarajuće rešenje za pitanje ljudskih prava" i rekla da želi da Savet ne bude „instrument koji služi političkim voljama jedne grupe zemalja", aludirajući na Zapad.

Diplomate su rekle da se Moskva nadala da će povratiti deo međunarodnog kredibiliteta posle niza optužbi za kršenja ljudskih prava u Ukrajini i unutar granica Rusije.

Rusija je tvrdila da će dobiti glasove brojnih zemalja članica, posebno država u razvoju - na tajnom glasanju i kasnije objasnila da one privatno podržavaju Moskvu, ali ne žele da pruže javnu podršku da bi izbegle bes zapadnih država.

Prema nekim izvorima, Rusija je vodila snažnu kampanju, nudeći manjim zemljama žito i oružje za glasove.

Vasilij Nebenzija, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, optužio je Sjedinjene Američke države za vođenje kampanje za sprečavanje povratka njegove zemlje u Savet.

Rusiji je suspendovano članstvo u Savetu za ljudska prava u aprilu 2022, i za odluku je glasalo 93 zemalja članica, 24 je bilo protiv, a 58 uzdržano.

Od 2024, Savet će tri godine činiti predstavnici Albanije, Brazila, Bugarske, Burundija, Kine, Obale Slonovače, Dominikanske republike, Francuske, Gane, Indonezije, Japana, Kuvajta, Malavija i Holandije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.