Francuska: Jedan mrtav i dvoje ranjenih u napadu u Parizu u blizini Ajfelove kule

Francuski ministar unutrašnjih poslova rekao je da je osumnjičeni za napad uzvikivao „Alahu akbar“, što na arapskom znači „bog je veliki“.
Scene showing emergency vehicles and lit-up Eiffel Tower in background
Reuters
Policijska akcija u blizini metro stanice Bir-Hakeim, nedaleko od Ajfelove kule

Jedan muškarac je ubijen, a dvoje ljudi ranjeno u napadu nožem i čekićem na ulicama centralnog Pariza.

Napad se dogodio u blizini Ajfelove kule, nešto malo pre devet uveče po lokalnom vremenu u subotu.

Uhapšen je 26-godišnji državljanin Francuske koji je od ranije poznat bezbednosnim službama. Istragu vodi tužilac za antiterorizam.

Zvaničnici su potvrdili da je žrtva nemački državljanin.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darman je rekao da je ubijeni muškarac, rođen 1999. godine, bio sa suprugom kada je napadnut i izboden na smrt.

Dodao je da je žena spasena zahvaljujući intervenciji taksiste, a da je osumnjičeni pobegao preko mosta nad rekom Senom.

Osumnjičeni je potom napao još dvoje ljudi, udarivši jednog u oko čekićem, dodao je ministar.

Policija potom savladala osumnjičenog napadača i uhapsila ga pod optužbom za ubistvo s predumišljajem i pokušaj ubistva u vezi za terorističkim delovanjem.

Dvoje povređenih, 60-godišnjeg Francuza i turistu, zbrinula se medicinske službe i oni nisu životno ugroženi.

Odmah je pokrenuta policijska akcija u blizini metro stanice Bir-Hakeim, a nadležni su apelovali na ljude da izbegavaju taj deo grada.

Darman je rekao da je osumnjičeni napadač uzvikivao „Alahu Akbar", što na arapskom znači „bog je veliki", i da je policiji rekao da je uznemiren jer „toliko muslimana gine u Avganistanu i Palestini".

Dodao je da je osumnjičeni proveo četiri godine u zatvoru zbog planiranja napada 2016. godine i da je bio na listi za posmatranje francuskih bezbednosnih službi.

Takođe je poznato da je patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je Darman.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome osumnjičeni kritikuje francusku vladu i govori o onome što opisuje kao ubistvo nevinih muslimana, javlja agencija AFP.

Francuski predsednik Emanuel Makron je na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, napisao da su njegove misli sa svima koji su pogođeni „terorističkim napadom" i zahvalio službama na reakciji.

„Državni tužilac za antiterorizam će sada biti odgovoran da otkrije šta se dogodilo kako bi pravda bila zadovoljena u ime naroda Francuske", napisao je Makron.

Ovaj napad se dogodio dva meseca posle ubistva nastavnika nožem u srednjoj školi u severnom gradu Aras, što je francusku vladu navelo da proglasi najveći nivo bezbednosne uzbune.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.