Rusija: Putin najavio učešće na predsedničkim izborima naredne godine

Sada je i zvanično - Vladimir Putin kandidovaće se na izborima za predsednika Rusije, koji se održavaju u martu 2024. godine.
putin
Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je učešće na predsedničkim izborima 2024. godine, prenose izveštači sa ceremonije dodele nagrada pripadnicima ruske vojske, koja je održana u Kremlju.

„Nagrađeni su opkolili predsednika, a potpukovnik je zamolio Vladimira Putina da izađe na izbore. Predsednik se složio", prenosi Komersant.

Molbu je uputio „predsednik parlamenta Donjecke Narodne Republike", potpukovnik Artjom Žoga.

Putinov predsednički mandat ističe 7. maja, a izbori su najavljeni za 17. mart 2024. godine.

Ruski predsednik je do sada odbijao da govori o učešću na predstojećim izborima, a njegovi prethodni mandati poništeni su ustavnim promenama tako da on može da on potencijalno može da ostane na vlasti do 2036. godine.

Ranije u petak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je još jednom rekao da će Vladimir Putin saopštiti da li će se kandidovati za novi predsednički mandat kada bude smatrao da je za to došlo vreme.

rukovanje
Valery Sharifulin/TASS
Potpukovnik ruske vojske obratio se Vladimiru Putinu sa molbom da se kandiduje za novi mandat

Putin je poslednjih nedelja održao brojne događaje koji bi se mogli posmatrati kao neformalni početak predizborne kampanje, a poziv da se kandiduje uputilo mu je nekoliko javnih ličnosti.

Ruski patrijarh Kiril je 28. novembra na Svetovnom ruskom narodnom saboru pozvao Putina da „nastavi da radi u korist našeg ruskog otadžbine, celog ruskog naroda".

Na Predsedničkom savetu za ljudska prava, tri člana su izrazila podršku Putinu.

Ovo nije prvi da se predsednička kandidatura najavljuje na ovakav način.

Putin je 2018. godine najavio učešće na izborima tokom sastanka sa zaposlenima u fabrici GAZ, od kojih ga je jedan pitao o predsedničkoj kandidaturi.

Glavna novina aktuelne predizborne kampanje je da će se glasanje na predsedničkim izborima prvi put biti organizovano tri dana - od 15. do 17. marta.

Bivši poslanik Državne dume Boris Nadeždin, novinarka Jekaterina Duncova i Igor Girkin (poznatiji pod pseudonimom Strelkov), ruski komandant koji je u Hagu osuđen u odsustvu, ranije su najavili učešće na predsedničkim izborima.


Pogledajte video: Ko je Vladimir Putin


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • .

    08.12.2023 18:19
    Čemu uopšte izbori i privid demokratije u Rusiji?
    Ta država je oduvek bila siledžijska, bez vredovanja ljudskog života, slobode i individualnosti.
    U toj zemlji nema radosti.
    Druga svetska sila pa nije bila u stanju iznedriti nijedan svetski hit (osim možda t.a.t.u. koje se baš ne uklapaju u ono što današnja Rusija propagira).
    Rusija prosto nije i nikad neće biti cool.
    Na nju se pale samo oni koji vole da nad sobom imaju nekog harambašu, siledžiju...
    Pa pobogu, Rusija po bruto proizvodu može da parira samo pojedinačnim zemljama Zapada, npr. Italiji ili Francuskoj...
    A na Zapadu je još 30ak dodatnih zemalja koje ukupno potpuno zasenjuju Rusiju.
    Ona ima samo mišiće i oružje, ništa više.
  • I treba

    08.12.2023 16:56
    Samo jako predsedniče!
    Pro evropljani na aparatima hahahahaha
  • Auuuf

    08.12.2023 15:12
    pa ta druga svetska sila sa 143,5miliona stanovnika ne može da napabirči ni petoro kandidata za predsednika i eto moraju euforično da moljakaju putina da pristane da i on bude kandidat. Tačno ni stare holivudske romanse nisu dorasle ovakvoj romantičnoj priči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC