Izbori u Srbiji 2023: Beograđani birali novi sastav gradske skupštine

Važna bitka ovih izbora vodi se u glavnom gradu Srbije, gde je skoro četvrtina birača iz cele države.

Iako se u Srbiji glasalo na tri nivoa - republičkom, pokrajinskom i lokalnom, mnogi kao najneizvesnije ocenjuju izbore u Beogradu.

Do 18 sati, u Beogradu je na izbore izašlo 51,17 odsto birača, rečeno je iz Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija je utvrdila da je pravo da glasa na ovim beogradskim izborima imalo 1.613.910 birača, što je približno četvrtina ukupnog broja u Srbiji.

Oni su odlučivali ko će biti među 110 odbornika gradske skupštine, čiji mandat traje četiri godine.

Za gradonačelnika srpske prestonice se ne glasa direktno na izborima, već ga bira većina u Skupštini grada, tajnim glasanjem.

Kako je prethodno saopštio predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić, bilo je manjih nepravilnosti, što je rezultiralo kraćim prekidima glasanja na dva biračka mesta u Zemunu i Novoj Galenici, ali to neće uticati na produžetak perioda za glasanje.

Na izborima u 17 beogradskih opština, koji su održani na 1.180 biračkih mesta, učestvovalo je 14 lista sa skoro hiljadu kandidata.

U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto, projekcije su Ipsosa i Cesida.

Ko je učestvovao?

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i njeni koalicioni partneri Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Savez vojvođanskih Mađara predala je listu čiji je nosilac Aleksandar Šapić.

Ovaj doskorašnji gradonačelnik Beograda i proslavljeni vaterpolista na toj poziciji bio je nešto više od 16 meseci.

Naprednjaci su u Beogradu u koaliciji sa nekadašnjim stranačkim kolegama - Srpskom radikalnom strankom.

Socijalistička partija Srbije (SPS) na gradskim izborima nastupa u istoj koaliciji kao za republički parlament - sa Jedinstvenom Srbijom i strankom Zeleni Srbije.

Nosilac liste je advokat Toma Fila.

Savez opozicionih stranaka okupljen pod nazivom „Srbija protiv nasilja", nastao je posle masovnih ubistava na teritoriji Beograda u maju ove godine, kada je ubijeno 19 osoba, uglavnom dece i mladih.

Njihov kandidat za gradonačelnika biće Vladimir Obradović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka, saopštili su na početku kampanje koju je trajala 45 dana.

Iako dominacija naprednjaka traje već punu deceniju, funkcionerka ove koalicije Biljana Đorđević izjavila je za BBC da znaju „da mogu da pobede u Beogradu".

Desno orijentisane stranke opredelile su da idu u zasebnim kolonama na izbore u Beogradu.

Zajedno su izašle stranke Dveri i Zavetnici, čiji je proglašeni kandidat za gradonačelnika Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta. On je učestvovao na ekološkim protestima u Srbiji poslednjih godina, posebno protiveći se kompaniji Rio Tinta.

Učestvovale su i Narodna stranka Vuka Jeremića, `Da se vojska na Kosovo vrati` Miše Vacića, koalicija Nada Miloša Jovanovića.

Kao novajlije u politici, mada ne i u javnom životu, pojavile su se liste doktora Branimira Nestorovića i Petra Đurića grupa građana „Ćale, ovo je za tebe".

Mnogi su bili iznenađeni koalicijom 'Saša Radulović (Dosta je bilo - DJB) - Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka - SDS) - Ana Pejić (Otete bebe) - Dobro jutro Beograde'.

Na izborima su se takmičile i proevropske 'Srbija na Zapadu-Zoran Vuletić-Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević', 'Čedomir Jovanović - Mora drugačije', kao i manjinska lista 'Usame Zukorlić-Promjena je pobjeda-Stranka pravde i pomirenja.

Kao manjinska, učestvovale je i Ruska stranka.

Nijedna stranka, odnosno koalicija, čije su izborne liste proglašene, nije najavila da će za mesto gradonačelnika kandidovati ženu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC