Rusija i Ukrajina: Vašington uveo više od 500 novih sankcija Moskvi, i EU objavila novi paket kazni

Nove restriktivne mere uvode se zbog rata u Ukrajini koji ulazi u treću godinu, ali i zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.
ukrajina, harkov, rat u ukrajini
REUTERS/Sofiia Gatilova/File Photo
Pogođena zgrada u Harkovu

Sjedinjene Američke Države najavile su 500 novih sankcija protiv Rusije, zbog njene invazije na Ukrajinu i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji.

Sankcije su usmerene na ljude povezane sa zatvorom u kojem je bio Navaljni i ruskom ratnom mašinerijom, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Izvozna ograničenja biće uvedena za gotovo 100 firmi i pojedinaca.

Kaznene mere najavila je i Evropska unija, na šta je Moskva odgovorila zabranjujući ulazak mnogim evropskim zvaničnicima u Rusiju.

Nejasno je kako će sankcije uticati na rusku ekonomiju.

Pre dva dana, Velika Britanija je uvela sankcije upravnicima šest zatvora u Rusiji.

Bajden je rekao da će uvođenjem sankcija „ruski predsednik Vladimir Putin platiti još veću cenu zbog agresije na Ukrajinu i represije koju vrši kod kuće".

Nove sankcija Vašingtona objavljene su sedam dan posle smrti Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji blizu Artičkog okruga.

Američki predsednik je izjavio da „nema sumnje" da je za to kriv ruski lider.

Uvođenje novih sankcija poklapa se i sa drugom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu.

„Pre dve godine (Putin) je pokušao da zbriše Ukrajinu sa mape.

„Ako ne plati cenu za smrt i uništavanje, nastaviće u istom smeru", rekao je Bajden u saopštenju.

Evropska unija takođe je objavila novi, 13. paket sankcija protiv skoro 200 kompanija i ljudi optuženih da su pomagali Rusiji u nabavci oružja ili da su učestvovali u otmici ukrajinske dece, što Moskva poriče.

Među njima je deset ruskih firmi i pojedinaca uključenih u isporuku severnokorejskog naoružanja Rusiji.

Na toj listi je i ministar odbrane Severne Koreje.

Sankcionisane su i pojedine kompanije iz Kine, Indije, Turske, kao i firma Koneks (Conex) iz Beograda, objavio je Forbs Srbija.

Evropska unija je od početka rata sankcionisala oko 2.000 ljudi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je značajno proširilo listu evropskih zvaničnika i političara, kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

„Evropska unija beskorisno nastavlja da pritiska Rusiju jednostranim restriktivnim merama", navodi se u saopštenju.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Zanimljivo

    24.02.2024 00:19
    kako
    @Plaćač poreza

    Svi koji bezuslovno podržavaju Ukrajinu, istovremeno nemaju ništa protiv Izraela koji je za dva mjeseca ubio troduplo više civila i djece nego Rusija u Ukrajini za dvije godine rata.
    Ko god podržava Ukrajinu a ćuti o patnji Palestinaca, ustvari podržava samo svoj džep koji puni od raznoraznih političkih fondova.
    Tu se radi o interesu,geopolitici i novcu, a najmanje o principima i moralu.
  • Plaćač poreza

    23.02.2024 16:27
    Danas je druga godišnjica ruske agresije na Ukrajinu i podrške koju Srbija daje Rusiji kao jedina Evropska zemlja koja joj ne uvodi sankcije. Narod koji je preživeo bombardovanja podržava rusko iživljavanje u Ukrajini. Gledam onu sliku 70 ambasadora država koj e podržavaju Ukrajinu i spisak istih, a Srbije nema. Danas ulazimo u treću godinu srpske sramote. Tuga. Podrška Ukrajini od normalnog dela naroda Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC