Oskar 2024: Openhajmer apsolutni pobednik, za Barbi tek jedna nagrada

Od 13 nominacija, film o ocu atomske bombe osvojio je sedam, između ostalih za najbolji film, najbolju režiju i najbolju mušku ulogu.
Cillian Murphy reacts as "Oppenheimer" wins the Oscar for Best Picture
Reuters
Deo ekipe filma Openhajmer

Film „Openhajmer" apsolutni je pobednik 96. dodele nagrada Američke filmske akademije.

Od 13 nominacija za Oskara, film o „ocu atomske bombe" osvojio je sedam, između ostalih za najbolji film, režiju - Kristofer Nolan, za najbolju glavnu mušku ulogu - Kilijan Marfi i najljou mušku sporednu ulogu - Robert Dauni Džunior.

Film Jadna stvorenja dobio je četiri Oskara, između ostalog i za najbolju glavnu žensku ulogu - Ema Stoun, kojoj je to drugi Oskar u karijeri.

Nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke Davin Džoj Rendolf, za ulogu u filmu Akademija Barton (The Holdovers).

Iako je imao 10 nominacija film Ubistva pod cvetnim mesecom Martina Skorsezea nije osvojio nijednu statuetu, dok je film Barbi pokupio tek jednu - za najbolju originalnu pesmu koju su napisali Bili Ajliš i njen brat Fineas.

Ukrajina je osvojila prvog Oskara za najbolji dokumentarni film 20 dana u Marijupolju, a u konkurenciji međunarodnih filmova pobednik je Zona interesa.

Nagrada za najbolji originalni scenario pripala je filmu Anatomija pada.

Trijumf Openhajmera na 96. dodeli Oskara nije iznenađenje.

Nolanov film je bio najveći favorit glamurozne večeri u holivudskom Dolbi teatru, prethodno osvojivši nagrade Zlatni globus i BAFTA u glavnim kategorijama.

Zaključno sa Oskarima, Openhajmer je do sada osvojio čak 333 nagrade na festivalima u raznim kategorijama.

Tekst će biti dopunjen.


Pogledajte video: Istorijski trenuci koji su obeležili Oskara


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC