Rusija i Ukrajina: Kijev žestoko kritikuje papinu izjavu o „beloj zastavi"

Papa je naljutio Kijev pozivom da „ima hrabrosti da podigne belu zastavu" u razgovorima sa Rusijom.
Papa Franja
Reuters
Papin intervju za švajcarsku televiziju biće emitovan kasnije tokom marta

Ukrajina je snažno odbacila poziv pape Franje da Kijev pregovara o kraj rata sa Rusijom i da pokaže „hrabrost da podigne belu zastavu".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da zemlja „neće nikada podići nijednu drugu zastavu" osim državne plavo-žute zastave.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbacio je papinu izjavu kao „virtuelnu medijaciju".

Predstavnik za štampu Vatikana rekao je potom da poglavar Rimokatoličke crkve nije govorio o prestanku rata kapitulacijom već pregovorima.

Intervju za švajcarski RSI, snimljen u februaru, biće emitovan 20. marta kao deo kulturnog programa.

Prema transkriptu razgovora, koji je citirala agencija Rojters, papa je bio upitan da prokomentariše raspravu onih koji žele da Ukrajina zatraži dogovor sa Rusijom - odnosno mahne „belom zastavom", kako je to novinar predočio, i onih koji tvrde da bi takav postupak dao opravdanje agresiji.

„Najjači su oni koji sagledaju situaciju, razmisle o ljudima, i imaju hrabrost da pokažu belu zastavu i pregovoraju", glasio je citat pape.

„Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate da imate hrabrosti da pregovarate", dodao je.

Ukrajinski vojnik pored tenka
Reuters
Više od dve godine posle ruske agresije, Ukrajina je u defanzivi

Papina izjava izazvala je salve kritika.

Tokom obraćanja u nedelju uveče, Zelenski nije direktno pomenuo papu, već je hvalio rad sveštenika na prvoj liniji fronta.

„Oni su na prvoj liniji fronta, štite život i ljudskost, uz pomoć molitve, razgovora i dela.

„To je ono što crkva jeste - zajedno sa ljudima, a ne 2.500 kilometara udaljena, na nekom drugom mestu, odakle virtuelno posreduje između nekoga ko želi da živi i nekoga ko želi to da uništi".

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, napisao je na društvenim mrežama: „Naša zastava je žuta i plava".

„To je zastava pod kojom živimo, umireno i opstajemo. Nikada nećemo podići nijednu drugu zastavu."

Ambasador Ukrajine u Vatikanu uporedio je papinu izjavu sa rečima onih koji su se zalagali za pregovore sa Adolfom Hitlerom tokom Drugog svetskog rata.

Radek Sikorski, poljski ministar spoljnih poslova, upitao je da li bi papa, zarad ravnoteže, podstakao ruskog predsednika Vladimira Putina da skupi hrabrost i povuče snage iz Ukrajine.

Ukrajinci, među kojima je bio i poglavar ukrajinske grčkokatoličke crkve, žestoko su kritikovali papu na društvenim mrežama.

Odgovarajući na kritike, portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da je papa „simbolično upotrebio belu zastavu, na osnovu pitanja novinara, da bi označio... primirje postignuto hrabrošću pregovora".

Dodao je da je papa jasno naglasio da „pregovori nikada nisu predaja".

Više od dve godine od početka ruske agresije, Ukrajina je u defanzivi.

Ruske snage su u u februaru zauzele strateški grad Avdejevku, a potom su napredovale još malo ka zapadu, osvojivši još nekoliko sela.

U američkom Kongresu i dalje je blokirana pomoć od oko 60 milijardi dolara namenjena Ukrajini, a evropske zemlje imaju problema da se dogovore oko načina podrške Kijevu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Samo

    11.03.2024 10:51
    Lagano
    Uskoro ćete dizati belu zastavu, na papiru. Samo slušajte zapadne "prijatelje".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.