Korupcija: Bivši predsednik kineskog fudbalskog saveza osuđen na doživotni zatvor zbog primanja mita

Čen Šujuan priznao je u januaru da je primio mito ukupne vrednosti od 11 miliona dolara.
Čen Šujuan
Getty Images
Čen Šujuan je postao predsednik Fudbalskog saveza Kine 2019. godine

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine Čen Šujuan osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita, navode kineski državni mediji.

On je u januaru priznao da je primio mito u ukupnoj vrednost od 11,2 miliona dolara.

Borba protiv korupcije, koju predvodi kineski predsednik Si Đinping pokrenuta je u raznim oblastima, od vojske, bankarskog sektora do sporta.

Desetine igrača i trenera obuhvaćeni su istragom u fudbalu.

Na suđenju pred Narodnim sudom u Huangšiju, u centralnoj Kini, otkriveno je da je Čen kršio zakon od 2010. do 2023. godine, u vreme kada je bio i predsedavajući Šangajske međunarodne lučke grupe (Shanghai International Port Group).

Tužioci su rekli da je Čen primao novac i dragocenosti u zamenu za pomoć pri dobijanju ugovora i organizacije sportskih događaja.

U sudskoj presudi se navodi da je naneo „ogromnu štetu" kineskom fudbalu, prenela je državna medijska agencija Sinhua.

Državni mediji navode i da su još trojica visokih fudbalskih funkcionera osuđena u četvrtak na kaznu zatvoru u trajanju od osam do 14 godina zbog korupcije.

Ranije ove godine, Li Taj, bivši vezni igrač engleskog Evertona i nekadašnji selektor kineske muške fudbalske reprezentacije, priznao je da je nameštao mečeve i da je nudio mito ljudima, među kojima je i Čen, kako bi dobio posao selektora.

Kineski ministar spoljnih poslova potvrdio je da je Son Jun-ho iz Južne Koreje, koji je igrao za Šandong Tajšan, zadržan u pritvoru zbog povezanosti sa slučajevima primanja mita.

On je ove nedelje saopštio i da je fudbaler pušten iz pritvora.

Si Đinping je ranije govorio da želi da od Kine stvori veliku fudbalsku naciju.

On je 2011. godine govorio o „tri želje" za kineski fudbal: da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo ponovo, da bude domaćin Mundijala i da jednog dana osvoji trofej.

Tokom prethodne decenije klubovi u kineskoj Super ligi potrošili su ogromne sume novca kako bi privukli najbolje igrače sveta, među kojima je i brazilski vezni igrač Oskar, bivši argentinski napadač Karlos Tevez i Belgijanac Aksel Vicel.

To je dovelo do gomilanja dugova, pa je Kineski fudbalski savez 2020. godini uveo ograničenja na visinu plata.

U to vreme, ovaj potez je obrazložen kao način da se umesto dovođenja međunarodnih zvezda klubovi usmere na razvoj domaćih talenata.

U ovom trenutku, mali broj stranaca igra u kineskoj ligi.

Skorašnja zatvorske kazne za važne fudbalske funkcionere novi je udarac državnim fudbalskim ambicijama.

Uprkos ovim problemima domaći fudbal i dalje je popularan u Kini, a koruptivni skandal u koji je Čen bio uključen šokirao je ljubitelje ovog sporta.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ivan

    26.03.2024 19:22
    Zato mi i imamo raznorazne Terzice jer nismo Kina vec Serbistan..
  • Slaviša

    26.03.2024 11:59
    kakva ironija
    Pošaljite kojeg kineskog inspektora i jednog dobrog sudiju u Pančevo. . . Bolje i to nego da narod sudi. . . Jer kad narod sudi, druga strana cmizdri ko dete kada ne dobije bonbon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC