Rusija i mediji: Novinar BBC-ja Ilja Barabanov proglašen „stranim agentom"

Pored Barabanova, i Asju Kazanjcevu, jednu od vodećih novinarki na polju nauke, Kremlj je označio istim epitetom, koji se koristi kako bi se ućutkali kritičari.
Asja Kazanjceva i Ilja Barabanov
Personal archive/BBC
Asja Kazanjceva i Ilja Barabanov

Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je „stranim agentima" još dvoje poznatih novinara, Ilju Barabanova, dopisnika Ruskog servisa BBC-ja, i dopisnicu na polju nauke Asju Kazanjcevu,

Barabanov je sveobuhvatno pisao u ruskoj invaziji na Ukrajinu i plaćeničkoj grupi Vagner.

BBC je osudio potez ruskih vlasti.

„BBC snažno odbacuje odluku", navodi se u saopštenju.

Etiketa „strani agent" ima veoma negativnu konotaciju u Rusiji.

Vlada je koristi kako bi marginalizovala ne samo kritičare ruske invazije na Ukrajinu, već i one koji se suprotstavljaju državnoj Rusije, a među onima koji su obeleženi ovim epitetom su ličnosti iz kulture, medijskih organizacija i organizacija civilnog društva.

Na listi je od januara i Boris Akunjin, jedan od najpopularnijih pisaca u Rusiji.

On je već dugo kritičar režima predsednika Vladimira Putina.

Izraz „strani agent" podseća na kampanju protiv „neprijatelja naroda" tokom sovjetske ere.

„Strani agenti" moraju tako da se predstavljaju na društvenim mrežama i u drugim objavama, a suočavaju se i sa veoma striktnim obavezama kod prijavljivanja prihoda.

I Barabanov i Kazanjceva sada žive van Rusije.

Novinarka je prethodno potpisala otvoreno pismo ruskih naučnika i novinara iz te oblasti, kojim se zahteva povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Napustila je zemlju u januaru, tvrdeći da su je uznemiravali oni koji podržavaju rat, kao i da su joj otkazana predavanja i predstavljanje knjiga.

Ministarstvo pravde optužilo je Barabanova, koji trenutno živi i radi u Letoniji, za „širenje lažnih informacija" o odlukama i politikama ruske vlade, kao i za protivljenje ratu u Ukrajini.

BBC je u saopštenju osudio takvu odluku, ističući da „BBC ima globalnu reputaciju kao pouzdan i nezavisan izvor vesti".

„Ruski Servis BBC-ja je ključni izvor tačnih i nepristrasnih vesti za ljude koji govore ruski već 80 godina.

„Neverovatno smo ponosni na sve naše novinare, sada nam je prioritet da podržimo Ilju i sve njegove kolege, kako bismo se pobrinuli da mogu da nastave da izveštavaju o Rusiji u ovako važnom trenutku", dodaje se.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • w/e

    15.04.2024 20:02
    cool
    Mozda zato sto i jesu strani agenti? To sto kritikuju rezim moze biti samo deo njihovog delovanja. Uostalom, to je praksa svuda u svetu.
  • Glupanderi

    15.04.2024 18:28
    Ovi Rusi nikada neće biti demokratija. U pravoj demokratiji u zapadnoj evropi tuđe televizije i tuđe mipljenje sa automatski gasi i izbacuje. Pa oni su RT ugasili prvog dana intervencije a onda i sve ostale. U pravoj demokratiji kao na zapadu nema talasanja, nema drugih informacija osim onih koje ti servira vlada. Nikada ti rusi neće naučiti šta je demokratija, bog te mazo pa oni i dalje puštaju strane novinare da izveštavaju cccc tiranija.
  • pismen

    15.04.2024 13:30
    zanimljivo
    bese ona Marina Butina proglasena za stranog agenta otoic, zatim svi novinari ruskih novinskih agencija...? mjok, to nisu dupli standardi, a bbc nije rezimski medij pod kontrolom i finansiran od strane rezima u Londonu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.