Azija i politika: Kina 'kažnjava' Tajvan održavanjem vojnih vežbi u blizini ostrva

Iz ministarstva spoljnih poslova Tajvana kazali su da „ne traže konflikt, ali da neće uzmaći od njega".
Military ship in Taiwan
Getty Images

Kina je započela vojnu vežbu nedaleko od Tajvana, ostrva oko čijeg statusa se vodi višedecenijski spor između vlasti u Pekingu i Tajpeju.

Ovaj korak je povučen samo tri dana pošto je novi tajvanski predsednik Vilijam Laj položio zakletvu i vežba je „oštra kazna za separatistička dela", kazao je portparol kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA).

Iz kancelarije novog predsednika Tajvana poručili su da „žale zato što Kina koristi jednostrane vojne provokacije kako bi zapretila slobodi i demokratiji" ovog ostrva, ali su i uveravali javnost da „imaju kontrolu nad situacijom".

Iz ministarstva spoljnih poslova Tajvana kazali su da „ne traže konflikt, ali da neće uzmaći od njega".

„Verujemo da ćemo sačuvati našu nacionalnu bezbednost", dodali su u objavi na platformi Iks.

Kina posmatra Tajvan kao na otcepljenu provinciju koja ponovo biti pod kontrolom Pekinga, a Tajvan sebe smatra suverenom državom.

Stručnjaci smatraju da je vojna vežba Pekinga zapravo simulacija potpune okupacije i invazije na Tajvan.

To može da se primeti i na mapi koju je kineska vojska objavila i na kojoj se vidi kako su u toku vežbe svuda oko ovog ostrva Jugoistočne Azije.

Iz Obalske straže Tajvana poslali su upozorenje kineskim brodovima koji sprovode vojnu vežbu u vodama oko ostrva.

„Vaša dela utiču na red i bezbednost u našoj zemlji", poručili su.

Već gotovo sedam decenija u Tajvanskom moreuzu, na pola puta između Kine i Tajvana, postoji „središnja linija", koja je bila nezvanična granica između te dve zemlje.

Ali, kineski avioni i ratni brodovi je sada redovno prelaze, a stručnjaci smatraju da je to postalo uobičajeno posle posete Nensi Pelozi, predsednice američkog Predstavničkog doma, Tajvanu tokom avgusta 2022. godine,

U Pekingu su tada rekli da više neće poštovati ovu liniju.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC