Lokalni izbori 2024: Ko se bori za odbornička mesta u opštinama i gradovima

Birači 2. juna glasaju za jednu od predloženih lista kandidata za odbornike lokalne skupštine, a o predsednicima opština odlučivaće izabrani odbornici.

Poziv da 2. juna izađu na birališta dobili su meštani 88 gradova i opština u Srbiji.

Lokalni izbori biće u onim opštinama u kojima nisu održani u decembru 2023. godine.

U onim u kojima se glasalo, pobedu je odneo SNS.

Na ovim izborima, naprednjaci u gotovo svim mestima izlaze u široj koaliciji, slično kao na ponovljenim izborima u Beogradu, koji se održavaju istog dana.

Nekoliko stranaka nekadašnje opozicione koalicije Srbija protiv nasilja izaći će i na ove izbore.

Najveća stranka ovog bloka Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, neće izaći na gradske izbore u Beogradu i Nišu, ali u nekim od 88 mesta hoće.

Na listiću će biti i koalicija NADA, čiji je predvodnik Nova Demokratska stranka Srbije (DSS), a koja, poput SSP-a, bojkotuje beogradske izbore.

Prethodni lokalni izbori u većini mesta održani su 2020, u specifičnim uslovima usled pandemije koronavirusa, zajedno sa parlamentarnim i pokrajinskim.

Deo opozicionih stranaka okupljenih oko tadašnjeg Saveza za Srbiju - Stranka slobode i pravde, pokret Dveri i Narodna stranka, te izbore je bojkotovao zbog, kako su naveli, „loših izbornih uslova u kojima građani nemaju mogućnost da budu informisani i da glasaju slobodno i bez pritisaka."

SNS je u gotovo svim mestima i tada osvojio većinu.

Kako se bira lokalna vlast?

Za proglašenje izborne liste na lokalu potrebno je od 200 do 3.000 potpisa, u zavisnosti od broja registrovanih birača u tom mestu.

Birači glasaju za jednu od predloženih lista kandidata za odbornike lokalne skupštine, a o predsednicima opština odlučivaće izabrani odbornici.

Liste su sastavljale političke stranke, koalicije, ali i grupe građana.

Glasovima većine narodnih poslanika 10. maja usvojene su dopune i izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim izborima.

  • Subotica

Politička ponuda je u ovom multietničkom gradu na severu zemlje skromna.

Tri opcije bore se za 69 odborničkih mesta: „Aleksandar Vučić - Subotica sutra", „Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor" i lista „Za pravednu Suboticu! - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Stranka pravde i pomirenja - Tomislav Žigmanov".

Naprednjaci i u ovom gradu izlaze u široj koaliciji.

Listu predvodi Stevan Bakić, dosadašnji gradonačelnik Subotice i član SNS-a.

„Zahvaljujem se mojim Subotičanima za koje sam mnogo puta rekao da su izuzetno odgovorni i politički obrazovani. Ne sumnjam da će 2. juna znati da odaberu šta je ono što donosi bolje sutra našem gradu.

„Obećavam da ćemo zajednički raditi još jače na razvoju i napretku našeg grada, a to smo i dokazali u prethodnom periodu", poručio je Bakić.

Suotica
BBC
Subotica, grad secesijske arhitekture, ima 165.381 stanovnika

Za razliku od beogradskih izbora, gde su u koaliciji sa SNS-om, Savez vojvođanskih Mađara u Subotici nastupa samostalno pod rednim brojem dva, a na prvom mestu liste je Balint Pastor predsednik Saveza i dosadašnji predsednik Skupštine grada Subotice.

Prvo mesto na listi „Za pravednu Suboticu! - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Stranka pravde i pomirenja - Tomislav Žigmanov" pripalo je 28-godišnjem Marinu Piukoviću, predsedniku omladine DSHV-a, na čijem čelu je Tomislav Žigmanov, koji je po drugi put izabran za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prema poslednjem preseku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave od 23. aprila, pravo glasa u Subotici ima 125.325.

U ovom gradu prema poslednjem popisu živi 165.381 ljudi.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

  • Sombor

Na birališta izlaze i 55 kilometara udaljene komšije.

Izborna ponuda za nešto više od 70.000 birača je za listu bogatija.

Liste „Aleksandar Vučić - Subotica sutra", „Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor", Za pravedni Sombor! - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Stranka pravde i pomirenja - Tomislav Žigmanov" i „Građanski front - Stop ludilu" nadmeću za 61 odborničko mesto.

  • Zrenjanin

Za 67 odborničkih mesta, u gradu sa nešto više od 100.000 stanovnika koji godinama nema zdravu pijaću vodu, bori se pet lista, a pravo glasa ima oko 99.500 birača.

Šira koalicija okupljena oko naprednjaka je i u Zrenjaninu prva na glasačkom listu, a predvodi je dosadašnji gradonačelnik Simo Salapura.

Jožef Stojko, predsednik gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Zrenjaninu, na čelu je liste ove stranke, koja je pod rednim brojem dva.

Veliko iznenađenje na izborima u decembru 2023. bila je lista doktora Branimira Nestorovića koja se u međuvremenu podelila na dve frakcije, te je Nestorović formirao pokret „Mi - snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović".

Pod tim imenom nastupaju i u Zrenjaninu, a prva od 30 kandidata za odbornike je Julijana Marić.

Zrenjanin, lokalni izbori
FONET
Koaliciona lista „I voda i sloboda - ujedinjena opozicija Zrenjanina" na lokalnim izborima u ovom gradu nastupa pod rednim brojem četiri

Četvrta pozicija pripala je listi „I voda i sloboda - ujedinjena opozicija Zrenjanina".

Deo ovog opozicionog bloka su i Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i Nova demokratska stranka Srbije (NDSS).

Prvi na listi je potpredsednik NDSS-a i narodni poslanik Zorano Sandić, a druga je Sonja Perat, inženjerka menadžmenta.

Gradska izborna komisija proglasila je i listu „Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin".

Kandidati ovog sedmočlanog saveza (Demokratska stranka, Zajedno, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Narodni pokret Srbije - Miroslav Aleksić, Novo lice Srbije - Miloš Parandilović, Srbija Centar - Zdravko Ponoš) potpise za podršku izbornoj listi doneli su u balonima za vodu.

  • Kikinda

Slična ponuda je i u vojvođanskom gradu Kikindi, sa nešto više od 50.000 stanovnika.

Pravo glasa ima 46.810 birača, a za 39 odborničkih mesta nadmeće se pet lista.

Prvi na glasačkom listiću je SNS sa koalicionim partnerima, a predvodi ih Nikola Lukač, dosadašnji gradonačelnik.

Među kandidatima za odbornike najviše je lekara, ekonomista i inženjera.

Bor u Kikindi
BBC/Vladimir Zivojinovic
Kikinda je inače najveće urbano zimovalište sova na svetu

Savez vojvođanskih Mađara i u ovom gradu je pod rednim brojem dva.

Listu predvodi Zoltan Tot, dosadašnji predsednik Mesne zajednice kikindskog naselja Sajan.

Lista „Izaberi promenu - Ujedinjena opozicija Kikinde - Mirko Šoć" je treća, dok je na četvrtoj poziciji još jedan koalicioni blok „Biram borbu! Biram Kikindu!" koju čine Demokratska stranka, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana.

Izbornu ponudu zatvara lista od 15 kandidata „Kikinda protiv nasilja - Milorad Miki Aleksić".

  • Vršac

Glasačko pravo na predstojećim lokalnim izborima u ovom gradu ima više od 44.000 ljudi.

Za stolicu u lokalnom parlamentu bore se samo tri opcije.

Listu oko koalicije naprednjaka „Aleksandar Vučić - Vršac sutra", predvodi Dragana Mirković, dosadašnja gradonačelnica i jedna od retkih žena na ovoj poziciji.

Žensko ime je i na čelu šire koalicije „Vršac zaslužuje bolje", koju čine Demokratska stranka, Nova Demokratska stranka Srbije, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije.

Političku ponudu zatvara „Grupa građana - Biram Vršac" koju predvodi Uroš Rošić, penzionisani načelnik policije.

  • Pančevo

I stanovnici ovog grada, na 20 kilometara od Beograda, izlaze 2. juna na birališta.

Koalicija oko vladajućeg SNS-a, „Aleksandar Vučić - Pančevo sutra" je i ovde na prvom mestu, a listu predvodi dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Pravo glasa ima 115.779 birača, a za 70 odborničkih mesta bore još četiri liste.

Pančevo
Grujica Andrić/Privatna arhiva
Zgrada gradske opštine u Pančevu

Na drugom mestu je Savez vojvođanskih Mađara, treći je opozicioni blok „Pančevo protiv nasilja - Biram Borbu" koju čini Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, Pokret slobodnih građana.

Četvrtu poziciju zauzima lista „Pančevo - Borba protiv nasilja", dok izbornu ponudu zaključuje „Grupa Pančevo - Vaše komšije".

  • Sremska Mitrovica

Na glasačkom listiću meštana ovog grada na 50 kilometara od Novog Sada je šest političkih opcija.

Naprednjaci sa koalicionim partnerima su na prvom mestu, a predvodi ih Branislav Nedimović, nekadašnji ministar poljoprivrede i bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Član je Predsedništva SNS od 2016. godine, a prethodno je bio član Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

Za 61 mesto u lokalnom parlamentu bore se i „Grad za nas - Vladimir Petković", „Sremska Mitrovica protiv nasilja - Đorđo Đorđić - Tatjana Ljubišić - Danijel Đetojević", „Evropska Mitrovica", „Dr Savo Manojlović - I ja sam Mitrovica - Kreni-promeni Mlada Mitrovica", dok krug zatvara „Nada za Mitrovicu".

  • Valjevo

Na lokalnim izborima u ovom gradu na zapadu Srbije učestvuje sedam lista.

Koalicija oko SNS-a je pod brojem jedan i predvodi je dosadašnji prvi čovek grada - Lazar Gojković.

Za 51 odbornički mandat bore se i „Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović", „Svanuće - Ujedinjeno Valjevo Može", „Evropska zelena partija - Ekologija, zeleno Valjevo - stil života", „Pokret SAD dr Snežana Mijatović, Đorđe Pavlović-Drugačije", „KASNIMO!" (Narodna stranka - Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri - Stanko Ranković)

Izbornu ponudu zatvara „Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović".

Valjevo
DjordjeDjokovic
U Valjevu živi 83.649 stanovnika, a pravo glasa ima njih 75.009
  • Požarevac

U rodnom gradu Slobodana Miloševića, bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika i lidera Socijalističke partije Srbije, za mesto u lokalnom parlamentu nadmeće se sedam lista.

Na vrhu glasačkog listića je „Vlaška stranka - Ljiljana Ugrinović", koju i predvodi ova penzionerka.

Naprednjaci su pod rednim brojem dva, izlaze kao i u većini gradova, u široj koaliciji.

Više od 57.000 ljudi moći će da da glas i jednoj od lista: „Grupa građana Iskorak", Biram borbu (Narodni pokret Srbije - Demokratska stranka - Narodna stranka)", „Mi - glas naroda", „Jedina nada za Požarevac - POKS" i „Moj grad, moje selo - moji ljudi".

  • Jagodina

Ovo je jedini grad gde Srpska napredna stranka nije na čelu glasačkog listića.

Na tom mestu je Jedinstvena Srbija (JS) Dragana Markovića, koja nastupa sa tradicionalnim partnerima socijalistima, iako je na prethodnim izborima 2020. bila u koaliciji baš sa naprednjacima, kada su i osvojili većinu.

dragan marković pačma
Fonet

Marković, poznat pod nadimkom Palma, ujedno je i nosilac liste.

Njega je u aprilu 2021. opoziciona političarka Marinika Tepić optužila za „podvođenje devojaka i žena" na žurkama, na šta je bivši gradonačelnik Jagodine uzvratio podnošenjem krivične prijave Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu protiv „zaštićenog svedoka" koji je protiv njega izneo optužbe.

Više o tom slučaju pročitajte ovde.

Naprednjaci izlaze samostalno i pod rednim su brojem tri, a predvodi ih Nikola Radosavljević, predsednik Gradskog odbora SNS-a u Jagodini.

Za odbornička mesta bore se i liste „Dušan Marković - Mi se pitamo! Dela, a ne reči", „Vreme je za promene starosedeoci - Mita Arsić - Od nas zavisi - Moja Rusija - Jagodina centar - Nećemo da ćutimo" i „Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović - Jagodina".

  • Čačak

U ovom gradu na zapadu Srbije 94.276 ljudi ima biračko pravo.

Sedam lista bori se za 75 odborničkih mandata.

Prva na glasačkom listiću je koalicija okupljena oko vladajućih naprednjaka, „Aleksandar Vučić - Čačak sutra", a predvodi je dosadašnji gradonačelnik Milun Todorović.

„Grupa građana Ivan V. Ćalović Istina i čast" je na drugom mestu.

Među kandidatima liste pod rednim brojem tri „Primarijus dr. Milan Roganović - Srpski pokret Dveri - Boško Obradović - Radmila Živković - Dragan Ćendić - Biljana Rubaković" je poznato i ime van lokala - Boško Obradović, bivši predsednik, sada samo član Srpskog pokreta Dveri.

Zavetnici, Dveri
Fonet/Zoran Mrđa
Boško Obradović, bivši vođa pokreta Dveri (u sivom odelu)

I među kandidatima za odbornike liste „Svi za Čačak" pod rednim brojem četiri, ima prepoznatljivih imena.

Na 48. mestu je Velimir Ilić, nekadašnji ministar i bivši gradonačelnik Čačka.

„ProBudimo Čačak" je na drugoj polovini listića, a predvodi je aktivista Pavle Jelesijević.

Na pretposlednjem mestu je opozicioni blok „Čačak protiv nasilja i Novi DSS (Narodni pokret Srbije, Demokratska Stranka, Stranka Srbija centar, Nova Demokratska strank Srbije i Novo lice Srbije)".

Za lokalni parlament se bori i „Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek!".

  • Užice

Dosadašnja gradonačelnica Jelena Raković Radivojević na čelu je liste „Aleksandar Vučić - Užice sutra".

Užice
Ivan Lazić/Privatna arhiva
U Užicu prema poslednjem popisu iz 2022, živi 70.695 ljudi

Više od 64.000 birača glas će moći da da i nekoj od lista „Da Užice ima budućnost - Glišo Vidović", Nova Demokratska stranka Srbije - Branko Đurić - Novo lice Srbije - Miloš Parandilović - Za novo Užice, „Užička odbrambena liga - Užička akcija - Naš grad - Naši ljudi", „Milan Stamatović - Zdrava Srbija", „Užički demokratski front - dr Željko Bacotić", „Ivana Parlić najbolje za Užice, patriotska koalicija Dveri - Narodna stranka - POKS", „Koalicija Biramo borbu, Biramo Užice".


Pogledajte kako je protekla izborna noć 17. decembra 2023.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC