Šta treba, a šta ne treba da radite kad podgrevate hranu

Ovo su načini da bezbedno podgrevate jela.
muškarac vadi parče pice iz mikrotalasne
Getty Images
Odledite zaleđenu hranu u potpunosti pre podgrevanja

Podgrevanje hrane može da krije neprimetne opasnosti.

Praćenje ovih uputstava pomoći će vam da jela ostanu bezbedna i umanjiće opasnost od bolesti koji se prenose hranom.

Evo kako da bezbedno podgrevate hranu.

Šta ne treba da radite?

  • Ne ostavljajte hranu napolju suviše dugo

Nemojte ostavljati hranu duže od dva sata da stoji na sobnoj temperaturi.

Za pirinač, vreme je ograničeno na jedan sat, jer se bakterija koja se može naći u pirinču brže razmnožava.

  • Ne podgrevajte pirinač

Pirinač za poneti je obično prethodno skuvan i podgrejan pre nego što se proda.

Zbog toga je rizično da ga opet zagrevate. Trebalo bi ga pojesti ubrzo po kupovini ili dostavi.

  • Nemojte držati hranu spremljenu kod kuće suviše dugo u frižideru

Pojedite ostatke jela 28 do 48 sati pošto ste ga napravili ili ih zamrznite ako ne planirate da ga uskoro pojedete.

  • Ne odmrzavajte piletinu toplom vodom

Može doći do neravnomernog odmrzavanja, zbog čega delovi mesa ulaze „u opasnu zonu" pre nego što budu potpuno odleđeni.

Odmrznite piletinu skoro do kraja držeći je u frižideru i onda je temeljno pripremite.

Kampliobakterija u mesu živine može prouzrokovati teške stomačne tegobe, povraćanje, čak hospitalizaciju.

Šta treba da radite?

  • Uvek držite hranu u frižideru pre podgrevanja

Istraživanja pokazuju da držanje hrane u frižideru (na temperaturi od pet stepeni Celzijusa ili manjoj) ograničava razvoj štetnih patogena.

  • Ohladite hranu pre stavljanja u frižider

Vruća hrana u frižideru može da zagreje uređaj ugrožavajući ostalu hranu i omogućavajući drugim bakterijama da se razviju.

Idealno bi bilo da hranu ohladite na sobnoj temperaturi i potom je odmah stavite u frižider.

U toplijim predelima, što manje vremena hrana ostane napolju, biće bezbednija.

  • Naučite šta su „opasne zone"

Na temperaturi od osam do 63 stepena Celzijusa bakterije se mogu brzo umnožiti.

Održavajući temperaturu u frižideru ispod pet stepeni Celzijusa pomaže vam da sprečite trovanje hranom, dok zamrzavanje na minus 18 stepeni Celzijusa stavlja bakterije u stanje neaktivnosti.

Zamrzavanje međutim ne ubija bakterije - one mogu da ožive kada se hrana odledi.

jelo sa pirinčem na šporetu
Getty Images
Budite posebno oprezni kad jedete ostatke od jela sa pirinčem
  • Stavite ohlađenu hranu u zamrzivač kako biste je kasnije odledili

Hrana može ostati zamrznuta do isteka roka upotrebe.

Ovo važi za namernice poput hleba, koje se lako odmrzavaju i duže traju u zamrzivaču.

  • Odledite zamrznutu hranu u potpunosti pre podgrevanja

Odledite hranu u frižideru u roku od 24 sata, u zavisnosti od vrste jela.

Za veća jela, poput celog pileta, biće potrebno više vremena, dok se manje porcije brže odmrzavaju.

Neka hrana može biti odmrznuta u mikrotalasnoj, ali je najbolje da pratite uputstva proizvođača.

Odmrzavanje u frižideru osigurava da hrana ne dospe u „zonu opasnosti".

pečeno pile u rerni
Getty Images
Kampliobakterija u mesu živine može prouzrokovati teške stomačne tegobe, povraćanje, čak hospitalizaciju
  • Pre kuvanja hrana treba da bude potpuno odmrznuta

Delimično odleđena hrana može da bude neravnomerno skuvana, što omogućava opasnim bakterijama da prežive.

  • Pirinač podgrevajte i jedite u roku od 24 sata

U pirinču mogu da budu bakterije koje mogu da prežive kuvanje.

Hlađenje i stavljanje pirinča u frižider odmah posle spremanja smanjuje rizik.

Ipak, pirinač bi trebalo podgrevati samo jednom.

Zamrzavanje skuvanog pirinča zaustavlja razvoj bakterija.

  • Budite posebno oprezni kada podgrevate hranu za osetljive ljude

Ljudi sa oslabljenim imunim sistemom, hroničnim bolestima, trudnice, mala deca i stariji imaju veći rizik od bolesti koje se prenose hranom.

  • Podgrevajte hranu dok ne postane potpuno vruća

Ako odmrzavate hranu u mikrotalasnoj, promešajte je na pola zagrevanja da biste bili sigurni da je ravnomerno podgrejana.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu.

Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Hoće li na jugu Crne Gore iznići novi Dubai

Mohamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan od investitora projekta Beograd na vodi, uz podršku Vlade Crne Gore namerava da zakupi veliki deo ulcinjske Velike plaže i gradi luksuzne hotele i marine za jahte, čemu se mnogi aktivisti i meštani protive.

Može li da se zaustavi gubitak kose

Šamponi, tablete, ulja, i presađivanje kose su neki od načina na koje ljudi pokušavaju da se izbore sa gubitkom kose, ali koliko su ove metode delotvorne? Evo tri stvari koje možete da uradite da biste zaustavili i izbegli gubitak kose.

Srbija 1. maja u tri slike: Protesti, uranak i roštilj

U Novom Sadu se obeležava šest meseci od tragedije na železničkoj stanici, u Beogradu najavljen protest studenata i sindikata. U centru grada se pod šatorima obeležava Praznik rada, a u izletištima se raspaljuje roštilj.