Porodica Novaka Đokovića počela da ulaže u proizvodnju vina

Porodica tenisera Novaka Đokovića je počela da ulaže novac u proizvodnju vina i Goran Đoković, stric svetskog reketa broj jedan, kupio je pet hektara zemlje u selu Lipovac kod Topole.
To zemljište je obrađeno, ali tek treba da se zasade čokoti vinove loze. Pored toga, on je kao budući investitor, podneo opštini Topola i projekat za buduću vinariju, koji bi trebalo da bude odobren i da dobije dozvolu za gradnju.
 
Hektar zemljišta u ovom selu sada vredi oko 4.500 evra, ali se očekuje da će, nakon dolaska Đokovića u oplenački kraj, cena biti i četiri puta veća. Pre svega zbog njihovog plana da se naprave dve manje vinarije, koje će biti ekskluzivne u svakom pogledu - i kada je u pitanju kvalitet, ali i sastav gostiju koji će ih posećivati, saznaje “Blic”. Zbog toga Topola već slovi za srpsku Toskanu.
 
Na imanju Đokovića planirana je sadnja sorti sovinjon, traminac i malbek, a samo u vinograde će biti uloženo više od 200.000 evra. Imanje Đokovića se nalazi uz već zasađene vinograde od 13 hektara Branislava Avramovića, koji je prijatelj i advokat ove porodice. On je, kako tvrde u Topoli, i najzaslužniji za ulaganje Đokovića u vinogradarski posao. Sam Goran Đoković nije bio dostupan za komentar o najnovijoj investiciji.
 
Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika Opštine, “iskorištene su pogodnosti koje je nov zakon dao, pa je zaštićeno područje Topole sa geografskim poreklom“. - Sva naša vina mogu da se izvoze na tržišta širom sveta. Pre 11 godina je bila samo jedna, a u međuvremenu je obnovljena kraljeva vinarija, a sada ih ima deset. Imamo vinariju "Rogan", koju je otvorio naš čovek koji živi u Kanadi. U nekadašnji PIK "Oplenac" je uloženo 3,5 miliona evra. Ta firma je bila u stečaju, kupljena je za 250.000 evra, a investitori iz Srbije i Rusije će uskoro da proizvode šest miliona litara vina, i to će biti najveća vinarija u državi - kaže Dragan Jovanović.
 
U selu Lipovac je pre Drugog svetskog rata bilo 400 hektara vinograda, ali su uništeni.
 
Autor: Blic
  • Anominus

    06.02.2016 23:54
    Hleba i Noleta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija