Sporna kupovina zgrade Delta holdinga

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak kako bi utvrdila da li je banka "Inteza" narušila ili ugrozila konkurenciju na tržištu Srbije kupovinom zgrade kompanije "Delta holding", koju nije prijavila i za koju nije dobila odobrenje.

Na zvaničnom sajtu Komisije objavljeno je da je Komisija za zaštitu konkurencije, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala sticanjem neposredne kontrole nad delom imovine-nepokretnošću, odnosno poslovnom zgradom društva "Delta holding" od strane Banke "Inteza".

Dodaje se da je ova koncentracija sprovedena iako nije prijavljena i odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Komisija će u ispitnom postupku oceniti Zakonom propisane kriterijume kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito, kako se dodaje, okolnost da se radi o sprovedenoj, a neprijavljenoj koncentraciji, što je bila obaveza učesnika na tržištu.

"Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja", navodi se u saopštenju Komisije. Banka "Inteza" je 27. novembra prošle godine potpisala ugovor o kupovini poslovnog prostora "Delta holdinga" na Novom Beogradu, da bi, kako je saopšteno, pod jednim krovom objedinila sve poslovne funkcije.

U saopštenju je bilo navedeno da će se na taj način "dodatno unaprediti poslovni procesi i poboljšati operativna efikasnost, što će obezbediti još bolje uslove za dalji razvoj poslovanja banke".

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.