Siva ekonomija trećina ukupnog trgovinskog prometa u Srbiji

Vlada Srbije spremna je da nastavi borbu protiv sive ekonomije, a jedan od načina je sprovodjenje Zakona o inspekcijskom nadzoru, čija će puna primena početi 29. aprila, izjavio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović.

"Već su vidljivi prvi rezultati primene zakona o inspekcijskom nadzoru. Imali smo za 22 odsto više novoregistrovanih subjekata u odnosu na 2014. Samo u avgustu, kada je počela primena, 71 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Ožegović na panelu o sivoj ekonomiji tokom Biznis foruma koji se održava na Kopaoniku.

On je dodao i da je smanjen broj radnika u neformalnoj zoni za četiri odsto.

Vladimir Tipsarević iz Japan Tobaka smatra da siva ekonomija čini oko 30 odsto ukupnog trgovinskog prometa u Srbiji i da je država prepoznala taj problem. On je izneo podatak da država od akciza na duvan dobije oko 750 miliona evra, što nije malo. Prema njegovim rečima, šverc duvana isplativiji je od šverca narkotika, imajući u vidu da je pojedinačna količina po zapleni oko 340 kilograma zbog čega država gubi na tu količinu oko dva miliona dinara.

Generalni direktor Strauš Adriatica Siniša Daničić je rekao da postoje podaci da pada uvoz kafe, a da se konzumacija ne smanjuje, što pokazuje "sivu ekonomiju" koja državu košta oko milijardu dinara. "Bitno je da carinski organi odrade svoj deo posla, a kompletan "uvoz" sirove kafe ide preko Kosova u Srbiju", rekao je Daničić.

Stevan Vraneš, menadžer korporativnih poslova za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu kompanije Philip Morris istakao je da iako je u 2015. urađeno dosta na polju sprečavanja ilegalne trgovine i suzbijanju sive ekonomije, ovo ostaje jedan od ključnih problema i izazova i u 2016. godini. “Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i podizanje efikasnosti rada tužilaštva i sudova, izricanje adekvatnih kazni, specijalizacija sudova za efikasnu borbu protiv nelegalne trgovine i organizovanog kriminala, ključni su elementi u podizanju cene rizika i demotivisanju učesnika u delima koja najdirektnije čine štetu državnom budžetu i građanima Srbije”,dodao je Vraneš.

Autor: Tanjug

  • Mile

    09.03.2016 09:54
    inspektori
    Dali ce se navedene mere sprovoditi sa korumpiranim inspektorima,kao sto je ova juce uhapsena i kako da se zastite privatne firme od industrijske spijunaze inspektora,koji zloupotrebljavaju svoja terenska saznanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija