Fabrika slatkiša "Banini" pred stečajem?

Privredi sud iz Zrenjanina juče je za akcionarsko društvo za proizvodnju konditorskih proizvoda "Banini" iz Kikinde i DOO za trgovinu i distribuciju "Banini trejd" imenovao privremene stečajne upravnike.
Bez njihove saglasnosti ova preduzeća ne mogu da raspolažu imovinom, niti da obavljaju plaćanja sa svojih računa. Ranije je sud, na zahtev Sosijete ženeral banke Srbija, doneo rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka za ove dve firme. Dalja sudbina ovog konditorskog giganta sa severa Banata znaće se 22. marta, za kada je sud zakazao ročište.
 
- Bankari su predložili i mere obezbeđenja, a sud je ocenio da su osnovane. Jer, postoji opasnost da se proda imovine, što bi moglo da nanese štetu poveriocima u slučaju otvaranja stečaja - ističe Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda Zrenjanin.
 
Gubici se mere stotinama miliona dinara, a oprema i druga imovina fabrike nalaze se pod hipotekom. Stečaj koji sada ozbiljno kuca na vrata zabrinjava više od 500 zaposlenih u ovoj konditorskoj industriji, koja je doskora bila ponos Kikinde. "Banini" i njegovo specijalizovano preduzeće za trgovinu i distribuciju, koliko je poznato, suočili su se s finansijskim problemima i nelikvidnošću posle izgradnje nove fabrike 2012, kada su se kod banaka zadužili za 40 miliona evra. Naredne godine sami su sačinili plan reorganizacije i počeli da sprovode program za prevazilaženje teškoća. U početku su uredno namirivali obaveze i vraćali kredite, ali su u 2015. posustali. 
 
Autor: Novosti
  • Jovan

    17.03.2016 01:14
    Tal
    Eto prilike da ih neki dezurni "spasilac" u vidu MK Group ili Matiejvica kupi za tepsiju ribe, otpusti 80% radnika-i zavrsi jos jednu "uspesnu" akviziciju.
    Usput moze i koje koferce kome treba i gde treba...
  • Mokrinski gusak

    11.03.2016 22:40
    Držala ih politika i vojska sa marendom.Crkla stranka, nisu plaćali gas 7 godina, a nema ni vojske.Osim domaćeg brašna sve ostalo su uvozne špecije.Fabrika je spolja gladac, a mislim da će se naći rešenje da se izgladi i unutrašnji jadac.Siguran sam da će novi deo fabrike nastaviti rad pod nekim drugim imenom.
  • /

    11.03.2016 21:09
    /
    e neka.
    kada pakuju po tri keksa u kutiju i treba da propadnu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija