Američke kompanije sakrile 1,4 milijarde dolara

Američki korporativni giganti, poput Epla i Dženeral elektrika (GE), sakrili su gotovo 1.400 milijardi dolara u desetinama ofšor poreskih oaza po svetu, saopštila je međunarodna humanitarna organizacija Oksfam Amerika.
Prema najnovijem izveštaju, pedeset vodećih američkih kompanija sakrilo je tu sumu u periodu izmedju 2008. i 2014. godine. Kako bi to sprovele u delo, kompanije su koristile preko 1.600 svojih podružnica u poreskim utočištima kako bi pohranile i sklonile novac van dometa matičnih fiskalnih vlasti.
 
Istovremeno, kompanije nastavljaju da ostvaruju korist od vladinog programa podrške u matičnim zemljama, a troškove toga plaćaju poreski obveznici.
 
Izveštaj je objavljen manje od dve nedelje nakon "curenja" dokumenata jedne panamske advokatske kancelarije, koji su otkrili način kreiranja na hiljade anonimnih fiktivnih kompanija, kao i podatke o bogatstvu najmoćnijih javnih ličnosti na svetu u zemljama gde se ne plaća porez ili se plaćaju znatno manje obaveze. U izveštaju je ukazano i na ogroman profit koji su velike kompanije prijavile da drže u inostranstvu, pošto bi, kako tvrde, platile visok porez za njegovo vraćanje u SAD.
 
Dženeral elektrik, na primer, u poreskim oazama drži profit od 119 milijardi dolara, Majkrosoft 108 milijardi dolara, Fajzer 74 milijarde dolara, a Alfabet, matična kompanija Gugla, profit od 47 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Oksfama.
 
"Kada korporacije ne plaćaju pravedan porez, vlade - bilo bogate ili siromašne - primorane su da smanje socijalne usluge narodu ili da nadoknade manjak uzimajući od porodica koje su u radnom odnosu i malih preduzeća. Ništa od toga nije prihvatljivo", upozorava se u izveštaju Oksfama.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.