Societe generale želi da preuzme Komercijalnu banku

Societe generale banka zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke, poslednje velike banke koja je u većinskom državnom vlasništvu.
Prema pisanju "Blica", prodaja Komercijalne banke je sve bliža, a u dobro obaveštenim bankarskim krugovima se veoma ozbiljno priča o namerama francuske banke da se u Srbiji znatno proširi i uveća broj klijenata. 
 
"Sledeći potez Societe generale nesumnjivo je širenje, a Komercijalna banka je top menadžerima i te kako u fokusu. Njihov stav je da jednoj ovako ozbiljnoj banci treba mnogo šira mreža klijenata, a Komercijalna ima čak 90.000 pravnih klijenata, plus desetine hiljada fizičkih lica", kaže izvor "Blica".
 
U Societe generale Srbija su potvrdili da planiraju nova preuzimanja, ali ističu da nemaju informaciju o tome da je njihova grupacija zainteresovana za preuzimanje Komercijalne banke. 
 
"Zainteresovani smo za širenje poslovanja u zemlji putem organskog rasta kao i prethodnih godina, ili putem eksterne aktivizacije kao što je, na primer, bilo preuzimanje dela portfolija klijenata KBC banke 2013. godine", poručuju iz ove banke.
 
Međutim, predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj kaže da svi akcionari ove banke žele da se krene u njenu privatizaciju.
 
"Za sada je izabran privatizacioni savetnik i trenutno se bira optimalni model privatizacije banke", poručio je Krulj ne želeći da govori o mogućim potencijalnim strateškim partnerima banke i opcijama prodaje.
 
Da se Komercijalna banka ozbiljno priprema za privatizaciju, zvanično je najavljeno još prošle godine. Prvi čovek banke Aleksander Piker tada je rekao da banka ulazi u 2016. sa ambicioznim planovima kako bi se dovela u top formu i što bolje pripremila za privatizaciju, koja je očekuje u 2017.
 
Prema poslednjim podacima, Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu, odmah iza Inteze. Banka na Beogradskoj berzi vredi oko 190 miliona evra. Informacija da će ta banka biti prodata prvi put se pojavila 2011, kada je vlada MMF-u saopštila da će država do 2015. uz Komercijalnu prodati vlasništvo i u ostalim bankama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija