Kurs dolara u Srbiji već stigao evro

Banke u Srbiji oborile su još jedan neslavan rekord.

Pojedine su uspele, pre svetskih kursnih lista, da izjednače vrednost dolara i evra. Naime, one već prodaju američku valutu po 123 dinara, a za nju plaćaju 11 dinara manje. Time, u ovim turbulentnim, međuvalutnim vremenima dobro zarađuju. Ukoliko dolar kod nas nastavi da raste dosadašnjom brzinom, uskoro će premašiti evropsku monetu, pre nego što se to dogodi na svetskim berzama.

Ipak, analitičari očekuju da je ovakva situacija u Srbiji kratkog daha i da će se američka valuta primiriti i kod nas.

"Prodaja dolara po 123 dinara obavljena je jer banka ima takvu procenu, a, s druge strane, sigurno da postoje investitori koji panično beže iz neke nestabilne valute u dolar. Takođe, možda je neko od ulagača hteo unapred da kupi američke obveznice FED čiji prinos očekivano raste. I ako je bilo sporadične trgovine po ceni od 123 dinara za dolar, ona nije, niti će do kraja godine biti pravilo. Jačanje američke valute će jenjavati, a psihološki generatori će se hladiti", kaže za "Novosti" profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Branko Živanović.

U smeru, kako ističe Živanović, jačanja, izvestan uticaj će proizvesti očekivano podizanje referentne kamatne stope u SAD, ali ni tada ne treba očekivati da će dolar dostići pomenuti nivo. Nešto naglašeniji udar na vrednost dolara kod nas rezultat je činjenice da je naša valuta podložna uticajima na tržištu, i da je istovremeno negativan uticaj na nju imao kako dolar, tako i evro, i pojedinačno i simultano.

Takođe, na ovako malim i slabim tržištima i naglašenija jačanja ključnih svetskih valuta se više osete:

"Treba očekivati da će se prodajni kurs narednih dana kretati oko 117,01 dinar za najbolje klijente banaka za devize, 117,03 za prosečne klijente, a preko 117,05 i oko ove veličine za najobičnije klijente. Jedino za male iznose i za efektivu kurs će prelaziti 118 dinara. Ali prelazak iznad 120 dinara ne treba očekivati."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija