Pokušali da prevare inostrane kupce, sad niko neće maline

Hladnjače u zapadnoj Srbiji još su pune smrznute maline, jer je ove sezone njen izvoz u velikom zastoju.
Hladnjačari tvrde da je evropsko tržište pretrpano jeftinijom malinom iz Poljske, u kojoj je ove godine zabeležen rekordan rod. Pored toga, nesavesni domaći prodavci su pokušali da prevare inostrane kupce tako što su cenjenu sortu "vilamet", koja je ove godine u Srbiji lošije rodila, mešali sa sortom "polka", koja nije omiljena u Evropi, pišu Večernje novosti.
 
Takvu mešavinu plasirali su na inostrano tržište. Prevara je brzo otkrivena, pa su velike količine vraćene u Srbiju, čime je pričinjena velika šteta hladnjačarima. 
 
Nemanja Bojičić, menadžer za kvalitet i bezbednost proizvoda u hladnjači "Drenovac" u Mirosaljcima, kaže da se ove godine malina znatno teže probija na strano tržište. U odnosu na prošlu godinu, izvoz opada.
 
"Do ovog perioda trebalo je da isporučimo za oko 50 odsto više robe. Onaj ko je potpisao ugovore ranije, kao što smo mi uradili sa kupcima iz Nemačke, Francuske, pa čak i iz Amerike, bolje će proći. Međutim, na osnovu dosadašnjeg učinka, može se desiti da 30 odsto robe ostane neprodato, što je oko 200 tona", kaže Bojičić. 
 
Ovo će sigurno dogodine uticati na otkupnu cenu maline, koja će biti niža od ovogodišnje.
  • Mirko

    26.12.2016 10:33
    Ko su mafijasi i mesetari koji su vlasnici hladnjaca po Srbiji? Sve nesto verujem da posten covek moze da udje u taj posao...
  • meevdedec

    25.12.2016 15:46
    Prevara
    POSTO SROZAVA cena domaceg proizvoda neka mi neko objasni,,,, ?kome ide u korist prevara i dali je moguce podmiriti nase trziste treba kao proizvodjaca da bude jeftinije za nase gradjane prema standardu da se formira cena a izvoz je nesto drugo ,,poruka za lobi jeste cena za njih ce sledece godine biti dupla ,
  • pa dobro

    25.12.2016 08:59
    Taman sad kad im padne cena, moci cemo ih i mi probati, valjda onda vise nece ovde prodavati po ceni suvog zlata. Razumem da svako radi za sebe i svoju porodicu, zakone trzista itd, ali jeste nekako nenormalno da se stalno prica o malinama koje su brend ove drzave a obicna srpska porodica ih bukvalno ne okusi, tolika je cena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.