Pet stvari zbog kojih možete delovati neprofesionalno

Ako želite da vas na poslu shvataju ozbiljno i da steknete poštovanje koje želite, profesionalno ponašanje je od vitalnog značaja.

Ako primenjujete bilo koje od narednih obrazaca ponašanja, bićete okarakterisani kao neprofesionalni, a vaša karijera neće otići željenom putanjom.

Psovanje i vulgarnost

Ovo je zabranjeno u poslovnom okruženju, na kojoj god poziciji da radite. Pod zabranjenim rečima ne smatraju se samo sočne psovke koje nemate običaj da izgovarate, već i one naizgled bezazlene, žargonske sintagme koje su se odomaćile u svakodnevnom govoru.

Vodite računa o tome da na poslu nema mesta čak ni žargonskim izrazima, a svoju komunikaciju upotpunite na drugi način. Vežbajte da se obuzdate pre nego što opsujete.

Kašnjenje

Tačnost je pitanje poštovanja. Ukoliko neprestano kasnite na posao, sastanke, ne završavate zadatke u roku, vaša kašnjenja neće biti tolerisana. Neprofesionalnost na ovom polju poništiće sve ostale kvalitete koje posedujete. Ne krećite nikuda u poslednji čas, radite na svom osećaju za vreme. Ne dozvolite da vas ova osobina sprečava u poslovnom napretku.

Preki pogledi

Sigurno je da vam nekad neki saradnik nije baš po volji ili morate da radite s klijentima koji vam ne odgovaraju. Međutim, profesionalci nikad neće pokazati da im razgovor s određenom osobom ne prija, dok će oni malo manje profesionalni dopustiti sebi da ponekad zakolutaju očima ili gledaju popreko u prisustvu nepoželjnih ljudi. Potrudite se da ne budete u ovoj drugoj grupaciji.

Neodgovaranje na mejlove

Klijenti i saradnici koji predugo čekaju da im odgovorite na mejl smatraće vas veoma neprofesionalnim. To ne treba da vas čudi, jer oni očekuju da ste u stanju da organizujete svoj posao i saradnju s njima. Zato, odvojite pola sata do sat dnevno da se bavite isključivo poslovnom korespondencijom.

Laganje

Pokušaj da slažete ili prevarite nekoga u poslu još je jedna radnja koja nipošto nije primerena poslovnim ljudima (a i inače je odraz nedostatka morala). Ovde se ne misli samo na krupne, već i na one sitne stvari, bele laži, kao što su obećavanje da ćete završiti posao u roku, da ćete ostvariti željene rezultate itd.

Rešenje je jasno. Ne tvrdite ništa za šta niste 100% sigurni da će se desiti. Bilo kakvo obmanjivanje doneće vam samo negativne posledice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.