Država tuži NIS zbog neplaćanja ekološke takse

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući i Naftnu industriju Srbije (NIS).
"Ekološka taksa na maziva i druge proizvode je zakonska obaveza od koje niko nije oslobođen. Država mora da poštuje svoje zakone koje je sama donela i zato ćemo mi pokrenuti tužbe protiv svih kompanija koje ne ispunjavaju tu obavezu, uključujući NIS", poručio je Nedimović.
 
"Blic" piše da NIS ekološku taksu ne plaća od uvođenja tog nameta 2010. godine i da je državni budžet zbog toga oštećen za 1,5 miliona evra godišnje. Ovo je izazvalo i revolt uvoznika maziva, koji, za razliku od NIS, moraju državi da plate ekološku taksu od 12 dinara po kilogramu uvezenog maziva, zbog čega su njihovi proizvodi na tržištu skuplji i otežavaju im poslovanje.
 
Ministar Nedimović je rekao da se NIS poziva na odredbe Sporazuma koji je 2008. godine potpisan sa Rusijom, ali da će sud odrediti da li ih sporazum oslobađa plaćanja takse. Naime, tim ugovorom je definisano da ukoliko dođe do izmena zakonodavstva koje dovode do pogoršanja uslova oporezivanja, nameti će se obračunavati u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivanja tog dokumenta. Pod pogoršanjem uslova podrazumeva se i uvođenje novih poreza, taksa, carina. Pošto je ekološka taksa uvedeno 2010. godine, osnov za gledanje kroz prste država je nalazila u ovoj odredbi.
 
Međutim, izvor ovog dnevnog lista iz Vlade tvrdi da je pozivanje na ovaj član neosnovano i da će to država pokušati i na sudu da dokaže.
 
"Vlast do sada nije pokušavala da naplati NIS-u ekološku taksu, zbog političkih pritisaka. Na taj način NIS-u je obezbeđen dominantan položaj na tržištu. Novo rukovodstvo Ministarstva smatra da zakon ne daje osnov za privilegovan položaj nikome. Proučen je Sporazum sa Rusima, gde u članu 13 stoji da se NIS oslobađa plaćanja novih taksa, poreza, carina ili njihovog uvećanja samo u odnosu na izgradnju i korišćenje gasovoda i podzemnog skladišta gasa, kao i rekonstrukciju i modernizaciju tehnološkog kompleksa ove kompanije. To nije slučaj kod pogona za proizvodnju maziva. Štete zbog ovakvog tolerantnog odnosa države su višestruke jer pored toga što država ostaje uskraćena za 1,5 miliona evra godišnje, umanjuje se i budžet koji služi za finansiranje licenciranih firmi za prikupljanje otpada", objašnjava on.
 
U NIS-u nisu dali konkretne podatke da li plaćaju ekološku taksu.
 
"NIS nema dospelih a neizmirenih obaveza, kao ni lokalnih taksa i naknada prema poreskim organima Republike Srbije. Takođe Ukupan iznos obračunatih obaveza po osnovu javnih prihoda koji NIS plaća u Srbiji iznosi 145 milijardi dinara. Kompanija NIS svoje celokupno poslovanje zasniva na strogom poštovanju zakona", naveli su u ovom preduzeću.
  • Lala

    24.02.2017 13:12
    NIR (kako bi I trebalo da se zove) treba da osnuje I posluje po istim uslovima ali u Rusiji.Sav prihod ostvaren tamo naravno prebaci u Srbiju...al' bi bilo para!
  • pera

    24.02.2017 12:05
    e drzavo, drzavo... seti se ko ti najvise daje para za budzet?! pa nis, koji zelis toliko da izmuzes kao i ostale firme koje su zbog tebe na rubu propasti! dok je bio u tvojim rukama, nisi znala sta ces od gubitaka, a kada je neko dosao i podigao ga na noge i daje ti ogromne pare u budzet, ni to ti nije dovoljno... e, srbijo, zemljo medju sljivama...
  • za komsiju

    24.02.2017 11:58
    stomak vs mozak
    tvoja lična stvar (mada niđe veze), ali za tužbu je što ti eps cepa dupli račun

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.