U Kanadi cveta ekonomija, sve veća potrošnja domaćinstava

Kanadska ekonomija je u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu ostvarila veći rast od očekivanog, potpomognuta privatnom potrošnjom.
Rast je potpomognut i oporavkom aktivnosti na tržištu nekretnina, pokazali su objavljeni zvanični podaci kanadske kancelarije za statistiku.
 
Bruto domaći proizvod Kanade je u četvrtom kvartalu porastao za 2,6 odsto na godišnjem nivou, čime je nadmašena procena ekonomista od 2,0 odsto, prenosi agencija Rojters. 
 
Takvi podaci su, međutim, niži u odnosu na rast od 3,8 odsto iz trećeg kvartala 2016. godine. 
 
Potrošnja domaćinstava je, takođe, doprinela privrednom rastu u četvrtom kvartalu, ostvarivši skok od 2,6 odsto na godišnjem nivou. 
 
Poslovne investicije u rezidencijalne objekte su porasle za 4,8 odsto, posle pada iz prethodna dva kvartala, zbog povećanja potrošnje na novu gradnju. 
 
Veće isporuke sirove nafte i bitumena pomogle su povećanju izvoza za 1,3 odsto, dok je uvoz pao za 13,5 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija