Većina mladih pristala bi da radi na crno

U Srbiji je nezaposleno 31,2 odsto mladih, što je 2,5 puta više od opšte nezaposlenosti, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.
On je rekao da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji veća od evropskog proseka, gde iznosi oko 18,5 odsto. Naveo je da sve više poslodavaca i investitora traži mlade ljude za zapošljavanje, ali i imaju zamerke da veliki broj ljudi nema adekvatna znanja.
 
Problem je, kako je istakao, niska stopa radne aktivnosti i zaposlenosti mladih, a veliki broj mladih ima status nekvalifikovanih ili polukvalifikovanih.
 
"Visok procenat mladih, oko 16,5 odsto, niti radi, niti se školuje", rekao je Martinović i dodao da je na evidenciji NSZ oko 23 odsto mladih do 30 godina, a da mladi prosečno čekaju na posao dve godine.
 
Prema istraživanju koje je sprovela Unija poslodavaca, u kome je učestvovalo oko 1.200 ispitanika, mladi ne poznaju prava koja mogu da ostvare na tržištu rada i visok je procenat onih koji bi prihvatili da rade bez ugovora.
 
"Samo 15 odsto mlađih od 30 godina ne bi prihvatilo da radi na crno", navodi se u istraživanju i dodaje da je nužno insistirati na smanjenju neformalne ekonomije kroz uspostavljanje privrednog ambijenta koji će podsticati rast privatnog sektora.
 
Bez ugovora o radu spremno je da radi 16,39 odsto, a oko 58 odsto ispitanika je odgovorilo da bi prihvatio da radi na crno ukoliko nema drugog izbora. Isplatu dela zarade na ruke, a ne preko računa prihvata 70,2 odsto mladih, dok na ovakav način isplate nije spremno 18,2 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca.
  • ko ne bi

    18.03.2017 14:46
    Evo ja bih momentalno. Realno sta ce mi prijava i ugovor o radu, ako moze dazbine da mi da na ruke. Obezbedila bih zdravstveno putem biroa (ono osnovno za nedaj boze nesrece, ionako sve standardne preglede placam kod privatnika kad mi zatrebaju), odvajanje za penziju mi se nikad nece vratiti u sumi koju odvajam, bolje cu se za te novce pobrinuti sama. Jednostavno harac koji drzava uzima se ne vraca ni na koji nacin osobi koja daje, ni delic se ne daje za opste dobro, sve se svodi na drpanje lopurda na vlasti, i zasto bi iko pozeleo da da drzavi. Stanje je sad takvo i izgleda da ce biti jos losije.
  • AVAV

    18.03.2017 13:15
    "On je rekao da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji veća od evropskog proseka, gde iznosi oko 18,5 odsto."

    Tesko mi je da poverujem u ovu informaciju.
  • jovica

    18.03.2017 11:59
    vreme leti
    Ja ceo zivot radim na crno. Radim od svoje 20te godine i imam jednu godinu i tri meseca u radnoj. Znaci oko 15ak godina na crno i za bednu platu kao crnac. Uvek je bilo u fazonu: pa moze, ali ne mogu da te prijavim. Ako hoces hoces, ako neces ima ko hoce.

    A vreme leti, izbori dolaze i prolaze, a voda sve vise prodire u nas brod. Vise ni ne brinem za penziju, znam da cu morati omcom da resim svoj problem kad postanem nerentabilan i teret sebi i okolini. Hvala ti drzavo na svim obecanim lazima iz raznih stranaka i usta raznih vodja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.