Kako do posla u 21. veku?

U narednih 20 godina tržište rada biće izmenjeno, mnoga zanimanja nestaju munjevitom brzinom, pojavljuju se nova, a veliki broj njih ne možemo ni da predvidimo.

Ova činjenica implicira na to da se današnji učenici i studenti potencijalno pripremaju za poslove koji još uvek ne postoje, na kojima će se služiti tehnologijom koju još niko nije izumeo, kako bi rešili probleme za koje još uvek ne znaju. Taj globalni fenomen važi i za Srbiju, ali ovde postoji i još jedan.

- "Danas ni završetak fakulteta ne donosi posao", "kuku-lele", "nema posla" - krilatice su koje se mnogo češće mogu čuti od one "Ko hoće - nađe način, ko neće - nađe izgovor" - smatra koautor knjige "Kako do posla u 21. veku" Dragan Varagić.

On demantuje opšteprihvaćeno mišljenje da nigde nema novca.

- Ima ga dovoljno, ali postoji prevelik broj izgovora zašto nećemo da uradimo nešto sa sobom. Osobe ušuškane u zoni komfora smatraju da je mnogo bolje "poznato zlo", nego nepoznato potencijalno dobro. Takve osobe ne mogu čekati državu da im donese nešto, već treba prvenstveno da razmišljaju kako sami sebi da pomognu - poručuje Varagić.

On kaže da je važno shvatiti realno vreme, ono u kojem živimo, a ne kakvo je vreme iz percepcije roditelja i ostalih koji i dalje žive u osamdesetim. Činjenica je da se na posao dugo čeka, a glavni razlog tome je nedostatak samopouzdanja, smatra varagić.

- A njega nemamo zbog lošeg sistema edukacije. To je zato što smo u školskim danima uskraćeni da učimo na greškama, jer nas tamo za greške kažnjavaju.

Knjiga "Kako do posla u 21. veku" već u naslovu postavlja veoma važno pitanje, posebno za one koji su nezaposleni. U Novom Sadu je predstavljena u Svetinoj gimnaziji i izazvala je ogromno interesovanje srednjoškolaca, a može se naručiti preko sajta www.doposla.com.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.