Hrvatska ekonomija za trećinu veća od srpske

Veća i konkurentnija ekonomija i jače institucije koje proističu iz ulaska zemlje u Evropsku uniju podržavanju bolji kreditni rejting Hrvatske (Ba2 stabilan) u odnosu na Srbiju (Ba3 stabilan), ali će strukturne reforme i snažan zaokret prema izvozu podupreti ekonomske performanse Srbije narednih godina, ocenjuje agencija za kreditni rejting Mudis.
Hrvatska ekonomija za trećinu veća od srpske
Foto: Pixabay
U upravo objavljenoj uporednoj analizi ekonomija dve zemlje, potpredsednik Mudisa i koautor analize Evan Vohlman, navodi da je hrvatska ekonomija približno za trećinu veća od srpske i da je njeno članstvo u EU podstaklo sveobuhvatnu reformu institucija.
 
"S druge strane, veći reformski zamajac u Srbiji poslednjih godina podržaće konvergenciju prihoda, a investicijama će verovatno ići na ruku poboljšanje poslovnog okruženja zemlje u poslednje vreme", ocenjuje Vohlman. Obe zemlje, kako dodaje, nose velik teret dugova, ali će fiskalna konsolidacija dovesti do postepenog poboljšanja.
 
Nivoi duga u obe zemlje su znatno viši u odnosu na prosek zemalja koje imaju slične ocene rejtinga, navodi se u izveštaju, ali je srpski dug manji: "Udeo duga Hrvatske u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je 2016. godine 84,2 posto, dok je u Srbiji on iste godine bio 74 procenta BDP-a, u poređenju sa prosekom od 47,6 odsto BDP-a u zemljama sa Ba rejtingom".
 
U izveštaju se napominje da, uprkos poboljšanju fiskalne situacije od finansijske krize, sektor državnih preduzeća u Srbiji i dalje predstavlja veći fiskalni rizik, ali i dodaje da su "u toku reforme za smanjenje rizika budućih zahteva državnih preduzeća prema budžetu, uključujući i restrukturiranje gubitaških javnih preduzeća".
 
Ipak, za razliku od Hrvatske, Srbija nije podložna propisima EU o državnoj pomoći, koji ograničavaju mogućnosti za direktnu državnu pomoć i obezbeđuju određeni stepen eksternog nadzora, primećuje Mudis.
 
Stope nezaposlenosti u obe zemlje su smanjene, konstatuje agencija i ističe da su zakonodane reforme u Srbiji koje su sprovedene 2014. godine dovele do većeg stope aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.
 
"Nastavak integracija sa EU i kontinuirani napori za poboljšanje investicione klime ključni su za ubrzanje potencijala rasta u oba zemlje", zaključuje se u izveštaju Mudisa.
  • Predragg

    05.07.2017 16:36
    Za trecinu jaca privreda, HRV-SRB Za tri stepenice bolji kreditni rejting (+ stabilno -) Hrvatsku ekonomiju klasifikuju kao Djubre Ekonomiju ,sta reci onda za nasu . BDP HRV 11,5 hiljada $, BDP SRB 5200 hiljada $. Stanovnistvo HRV 4,2 miliona,SRB 7,1 miliona. Mene bi kao Srpskog Politicara i Intelektualca bilo duboko stid,sve do realne matematicke promene (jasno vam je da u svemu,osim u lepoti mora moramo biti 1,7 puta jaci-bolji,dakle,stidite se,stidimo se ,stidite se)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija