Akcije NLB banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi

Akcije slovenačke NLB banke, koja ima banku i u Srbiji, ponuđene su investitorima na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, saopštila je ta banka.
Akcije NLB banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi
Foto: Pixabay
"Prijem akcija NLB-a na berze predstavlja uspešan završetak procesa privatizacije putem javne ponude akcija banke tokom koje je vlasništvo značajno razuđeno, a država Slovenija zadržala kontrolni paket akcija sa udelom od 35 odsto", navodi se u saopštenju NLB banke.  
 
Time je, kako je navedeno, uspešno realizovana prodaja 59,1 odsto akcija NLB-a, uz mogućnost da taj udeo dostigne 65 odsto i donese Sloveniji prihod od 669,5 miliona evra.  
 
"Srce i glava NLB-a ostaju u regionu. Sa izlaskom na berzu i transformacijom NLB-a u javnu kompaniju sa disperzijom vlasništva koje sada čine država, kao najveći vlasnik, i renomirani globalni investitori, imamo kapacitet razvoja u smislu korporativnog upravljanja i slobode poslovanja. Ovo je velika privilegija i velika odgovornost", rekao je predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.  
 
Dodao je prijem akcija NLB na berzu "najvažniji dan u istoriji banke".  
 
Brodnjak je rekao da je posle rehabilitacije NLB, kao i čitav slovenački bankarski sistem, u vrlo dobrom stanju i da je ta banka važna sistemska institucija ne samo u Sloveniji već i na drugim tržištima. 
 
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slovenije Metod Dragonja je kazao da je privatizacijom NLB banke Slovenija ispunila prvi i najvažniji deo obaveza prema Evropskoj komisiji u vezi sa dodelom državne pomoći 2013. godine.
  • Deks

    17.11.2018 12:08
    Vratite deviznu štednju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.