Uvodi se porez na prihod i za seoski turizam

Izmenama zakona o porezu na dohodak građana, koji je u skupštinskoj proceduri, uvodi se porez na prihod za one koji rade u seoskom turizmu.
Uvodi se porez na prihod i za seoski turizam
Foto: Pixabay
Ukoliko se poslanici slože, on će iznositi pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva, odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom prema kategoriji turističkog mesta, piše Politika. Prihod će se oporezivati godišnje, poreznici će donositi rešenje o porezu koji će se plaćati kvartalno.
 
Izmene zakona donose se na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Kako je obrazloženo, imajući u vidu izmene zakona u oblasti ugostiteljstva i turizma, izmenama zakona o porezu na dobit uređuje se poreski tretman prihoda, koje ostvari fizičko lice od pružanja ugostiteljskih usluga u objektu domaće radinosti i objektu seoskog turističkog domaćinstva. Cilj zakona je suzbijanja nelegalnog rada u seoskom turizmu.
 
Izmenama pomenutog zakona predviđa se i da zaposleni neke kompanije, koja emituje hartije od vrednosti pri njihovoj kupovini, pod povlašćenim uslovima, budu oslobođeni od poreza na zarade. Cilj ovoga je da se poveća motivacija i odgovornost zaposlenih prema poslodavcima, a sve radi postizanje boljih poslovnih rezultata. To je istovremeno pomoć kompanijama u ranijoj fazi poslovanja, ili razvoja projekta, da privuku visokokvalifikovanu radnu snagu nudeći akcije umesto zarade ili bonusa.
 
Takođe, u slučaju da se korisnik stambenog kredita, koji se smatra problematičnim, i banka vansudski "poravnaju", prihod koji onaj koji je uzeo kredit ostvari po osnovu otpisa dela potraživanja biće izuzet od oporezivanja. Ova izmena se radi u cilju smanjenja problematičnih kredita.
  • Baba Mara

    06.12.2018 12:59
    Stoko
    Dokle više,pa i mi cemo da se selimo odavde,mislim sa sela u inostranstvo kao i mladi. Pa ko ce onda da vam placa porez lopuze i dusmani. Sramota da vas bude,vracate ukradeno na kasicicu,pa opet kradete na veliko. Svi ste isti od 1990e pa na ovamo. A bas me interesuje dali misko,kusta,mitra,kosta i ostali koji su oteli(a ne kupili posteno),placaju porez i kad ga plate ,plate manje nego sto su morali i pored kamata i tuzbi. Mars stoko.
  • bane

    06.12.2018 10:00
    ova vlada zna samo za poreze, taxe, akcize i cedjenje gradjana. dali je ovaj narod bas toliko glup da ponovo glasa za ovakvu sramotu?
  • /

    05.12.2018 11:36
    /
    jos da me ubede da u srbiji postoji postoji turizam kao privreda osim ruskih 'turista'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija