Šef Amazona za nekoliko sekundi zaradi godišnju platu u Srbiji

Prema najnovijoj studiji, najbogatiji čovek na svetu je šef Amazona Džef Bezos, koji u sekundi zaradi 1.131 evro, odnosno, za nekoliko sekundi, on zaradi godišnju platu građanina u Srbiji, koji ima prosečna primanja.
Šef Amazona za nekoliko sekundi zaradi godišnju platu u Srbiji
Foto: 021.rs
Njegovo bogatstvo se procenjuje na 98 milijardi evra, a najnovija infografika koju je objavio Ej-Bi-Si finansije (ABC finance), pokazuje da nastaje sve veći jaz između najbogatijih ljudi i prosečnog radnika na svetu.
 
Kako prenosi telegraf.rs, prema poslednjim podacima, prosečna plata u Srbiji iznosi 405 evra, što znači da za godinu dana radnik u zaradi 4.860 evra. Kada se to uprosti, dok Srbin sa prosečnim primanjem, za, na primer, četiri sekunde veže pertlu, glavni čovek Amazona zaradi celu njegovu godišnju platu.
 
Bezosa prati osnivač Majkrosofta Bil Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na 78 milijardi evra. On, kako se navodi, zarađuje manje od petog najbogatijeg čoveka na svetu, Marka Zakerberga, ali je njegovo ukupno bogatstvo veće.
 
Tako Gejts svake sekunde zarađuje 115 evra, što znači da je njemu potrebno četiri sekunde da zaradi malo više od prosečne plate u Srbiji.
 
Svakog minuta Gejts postaje bogatiji za 6.900 evra, za koju radnici u Srbiji treba da rade godinu dana i pet meseci, što znači da je njemu za prosečnu godišnju platu u Srbiji potrebno malo manje od minuta. Tako, navodi se, za pet minuta, Gejts iskešira čak 34.500 evra.
 
Mark Zakerberg, prvi čovek Fejsbuka, peti je na Forbsovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 61 milijardu evra. On svake sekunde zaradi 432 evra, iznos za koji u Srbiji prosečan radnik treba da radi malo više od mesec dana.
 
To znači da Zakerberg svakog minuta postaje bogatiji 25.920 evra, cifra koju prosečan radnik u Srbiji zaradi za pet godina. Ukupno bogatstvo britanskog milijardera Džejmsa Dajsona (71) iznosi četiri milijarde evra. On svake sekunde zaradi 85 evra, a svakog minuta 5.113 evra.
  • kimi

    17.12.2018 00:04
    I treba da ima jos 100x toliko ... kada "smo" napravili ovakav svet gde neko nema vodu da pije a neko je licno SAM bogatiji od nekih DRZAVA !! ..
    Da neko ima, neko mora da nema, .. ako ima Kralja, ima l sluge/roba .. itd itd ,kome nije jasno...
  • Rešenje

    16.12.2018 22:05
    Konačno.... duga.
    To je bar lako.
    Otići ćemo svi na zapad i svi ćemo tako zarađivati.
  • Sala

    16.12.2018 21:37
    To sto kažu
    To nije istina, za vezivanje pertle treba oko 6 sekundi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.